Hlavní obsah

Škoda Kamiq začíná na částce 379 900 Kč a má bohatou výbavu

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Crossovery pro automobilky představují ideální příležitost, jak běžné auto jen mírně upravit a nabídnout ho za vyšší cenu. Ostatně to platí pro Škodu Karoq (v porovnání s Octavií) i Kodiaq (a Superb), jenže nový Kamiq přichází v základu s nižší cenovkou, než jaká visí na základní verzi modelu Scala. Je to však jen hra s čísly, Kamiq ve finále stále vyjde o trochu dráž.

Článek

Základní Kamiq 1,0 TSI s manuální převodovkou ve výbavě Ambition (na chudou verzi Active nečekejte, v ČR se jí nejspíš nikdy nedočkáte) začíná na částce 379 900 Kč, Scala přitom v základu stojí 394 900 Kč, tedy o 15 tisíc víc! Jenže problém je v tom, že u Scaly za své peníze dostanete 85 kW (115 koní), kdežto u Kamiqa pouze 70 kW (95 koní, tento motor si na podzim najde cestu i do Scaly) – výkonnější verze Kamiqu stojí 404 900, tedy o 10 tisíc víc než Scala.

Kamiq se to ale snaží dohnat výbavou. Rozsah je z větší části shodný se Scalou – obsahuje LED světla, klimatizaci, tempomat, infotainment Swing 6,5“, palubní počítač Maxi DOT a k tomu nouzové brzdění a udržování auta v pruhu. Kamiq má ale oproti Scale výhodu hned 9 airbagů a systému proaktivní ochrany cestujících (za které ve Scale připlatíte dalších 15 tisíc) a vysouvacích ochran hran dveří (známých z Kodiaqu), které Scala vůbec nemá.

Za vyšší výbavu Style si připlatíte 58 tisíc, podle propočtů Škody má přitom hodnotu 132 tisíc. Obsahuje 16“ litá kola, Bi-LED světlomety a LED koncová světla s dynamickým blinkrem (ty má Kamiq na rozdíl od Scaly i vpředu), dvouzónovou klimatizaci, infotainment Bolero 8“, multifunkční kožený volant, ambientní osvětlení, světelný a dešťový senzor nebo parkovací senzory vzadu. Kamiq 1,0 TSI 85 kW ve výbavě Style vyjde na 462 900 Kč, Scala přitom ve stejné konfiguraci vyjde na 449 900 Kč (tedy rozdíl 13 tisíc). Za tuto cenu má Scala výhodu 17“ kol, ale zase postrádá bezklíčový přístup a startování KESSY.

Foto: Archiv redakce

Ceník vozu Škoda Kamiq

I Kamiq samozřejmě nabízí řadu výhodných balíčků výbavových prvků, kterými si ho můžete dále vyzdobit a zpříjemnit – obsahují lepší infotainment, digitální přístrojový panel, další komfortní prvky, více bezpečnostních asistentů, větší kola nebo DSG převodovku (příplatek 40 tisíc korun). Až na maličkosti (elektricky odjistitelné tažné zařízení nebo již uvedené chrániče hran) se rozsah výbavy modelu Kamiq shoduje se Scalou. Rozdíly budou patrné až po uveřejnění kompletního ceníku počátkem září, kdy bude vůz oficiálně uveden do prodeje.

Už nyní si ho ale můžete předobjednávat. Cenový rozdíl mezi Scalou a Kamiqem je, ale není nijak propastný a Kamiq se ho snaží vyvážit dalšími prvky výbavy. Je tedy čistě na vás, které auto se vám víc líbí a lépe vám zapadá do života.

Reklama