Hlavní obsah

Shelby GT500 s moderní technikou? Dokonalost!

Foto: Classic Recreations

Ve firmě Classic Recreations ožívají čtyřkolové americké legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Existuje firma původem z Yukonu v americkém státě Oklahoma, která pomáhá plnit nadšeným autíčkářům jejich sny – částečně proto, že majitelé jimi sami jsou. Poslední výtvor společnosti Classic Recreations je tento Ford Mustang Shelby GT500, který jakoby z oka vypadl neblaze proslulé Eleanor z dobře známého filmu o krádeži padesáti exkluzivních vozů, kde si hlavní roli zahrál Nicolas Cage. Rozdíl je v tom, že tahle bestie si namaže moderní sporťáky na chleba!

Článek

Firmu Classic Recreations založil před 15 lety chlapík jménem Jason Engel, což je to autíčkář na slovo vzatý – své první auto údajně měl již ve věku 12 let. Posléze, když už byl „schopen“ legálně řídit, si vybudoval citovou vazbu k Fordu Mustang – k dnešním dnům jich dle všeho měl v různých verzích a generacích více než sto. Nejvíce se mu však zalíbily kousky z konce šedesátých a začátku sedmdesátých let, což mu rozhodně nelze vyčíst. Dal tedy dohromady skupinku techniků a řemeslníků a společně teď provádějí renovace starých Mustangů, zakázkové stavby a stavby okruhových vozů.

Foto: Classic Recreations

Silueta, která nikdy neomrzí. Díky Classic Recreations mohou tyto křivky obdivovat i další generace

Tento konkrétní kus, který nese název Shelby GT500CR 900S, je tak trochu od každého něco. Jde o původní a velmi vzácnou Shelby GT500 z roku 1967, ale u Classic Recreations prošla jednak renovací a také pár zásadními úpravami. Bystrý čtenář už patrně tuší, kam konverzace směřuje, tak to nebudeme protahovat – ano, označení 900S opravdu značí výkon této krásky v koňských silách.

Hlavní zásluhu na tom má – překvapivě – motor. Jde o moderní osmiválec Ford o objemu 427 kubických palců, tedy cca 7 litrů v našich mírách. Tyto motory se dají u Fordu koupit samostatně a ve standardu dávají výkon okolo 540 koní. V Classic Recreations jej však vylepšili o pořádný kompresor a tříjádrový chladič, takže je možné z něj dostat prý až 1 000 koní! Spokojili se však s devíti stovkami…

Je tu na výběr ze dvou převodovek – klasický manuál za 2 500 dolarů (zhruba 52 tisíc korun) nebo za dalších 500 „babek“ můžete mít klidně i automat, pokud je libo (celkem 63 tisíc korun).

Foto: Classic Recreations

Ke zkrocení té ohromné síly dostanete i moderní manuální převodovku. Kdo by však chtěl, je tu na výběr i automat

K těmto trochu děsivým ingrediencím vám v Classic Recreations naštěstí vašeho Mustanga kromě kompletního bodykitu vybaví moderním řízením, moderními pneumatikami Michelin, moderním podvozkem s pořádným odpružením a výkonnějšími brzdami. Navíc je tu řada dílů z karbonu, takže vůz je ve finále o kus lehčí.

Pokud je vám jméno firmy Classic Recreations a celkově její „rukopis“ povědomý, není to jen domněnka – nedávno jsme si tu na našich stránkách říkali o jejich úplně prvním Mustangu s karoserií kompletně z karbonového vlákna, který byl orientovaný především na okruhové využití. A popravdě dnes ani nejde o jedinou firmu s podobnou specializací.

Člověk nemusí být zrovna kandidát věd, aby si dal dohromady, že tohle není levná záležitost. Na druhou stranu – Jason a jeho tým si splnili klukovský sen tím, že je živí to, co je baví. Zároveň pomáhají movitým autíčkářům plnit si ty jejich klukovské sny. A jelikož jsou ti zase ochotni si za to adekvátně zaplatit, jsou všichni spokojení.

Ceny této konkrétní stavby začínají na částce necelých 285 tisíc dolarů, tedy 5,9 milionu v českých korunách – a to nepočítáme fakt, že je „vhodné“ mít už svého vlastního klasického Mustanga. Nabízí se otázka, zda není škoda cpát do klasiky moderní techniku, ale berte to takhle – díky modernímu a robustnímu motoru přímo z dílen Ford Performance se člověk nemusí bát tu a tam pořádně „vyhnat pavouky z motoru“, a tak si člověk může své klasické auto naplno užít. Za nás dobrý!

Reklama

Související témata: