Hlavní obsah

Ceny stavebních materiálů klesají. Kdo neusnul na vavřínech, investuje do plechové střechy

Foto: satjam.cz

Kvalitní střecha je dobrou investicí do budoucnosti. Její výběr by pro nás měl být klíčovou otázkou.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha je základem a synonymem dobrého bydlení, které jsme však v posledních letech museli tak trochu oželet. Jedním z důvodů byly rekordně vysoké ceny stavebních materiálů. Pro mnohé to znamenalo konec snu o vlastním bydlení, jiným se snížil životní komfort. Aktuální pokles cen stavebních materiálů však odhalil skutečné vítěze. Jaké jsou trendy v bydlení, a proč by měl být výběr střechy klíčovou otázkou?

Článek

Kvalitní střecha je dobrou investicí do budoucnosti. Pokud přemýšlíte o výstavbě nového domu či o jeho renovaci, je střecha jedním z klíčových rozhodnutí. Více než kdekoli jinde zde platí, že jsou rozhodnutí, která už zpátky nevezmete. Opomeneme-li ryze estetickou hodnotu, plní kvalitní střecha několik dalších stěžejních funkcí, jako je ochrana před povětrnostními vlivy, konstrukce, stabilita, izolace a důležitý by měl být také apel na dlouhodobou investici. Jedině kvalitní střecha má totiž dlouhou životnost a snižuje náklady na údržbu.

Tip: Moderní, inovativní, cenově zajímavou a v Česku stále vyhledávanější alternativou střešní krytiny je plechová střecha. Na první pohled se moderní plechové střechy neliší od střech skládaných z keramických či betonových tašek. A to není zdaleka ten nejzajímavější benefit.

Plechová střecha: Proč ano?

Moderní plechové střechy nastavily hrdě pomyslná záda všem svým ALE… Někteří lidé například stále věří, že plechové krytiny při silnějším větru odletí, a to kvůli menší plošné hmotnosti. Stejně úsměvné je i tvrzení, že plechová střecha hůře izoluje. Tepelná pohoda bydlení je ve skutečnosti dána správným návrhem a provedením tepelně-izolačních vrstev. Stejně tak je chybou si myslet, že plechová střecha propustí déšť či sníh. Nepropustí! Oproti tradičním taškám má plechová střecha dokonce až šestkrát méně spojů (ve velkoformátovém provedení).

„Při dešti je plechová střecha hlučná.“ Pokud jste tomuto tvrzení uvěřili, sedli jste na lep dalšímu mýtu. Odhlučnění střechy je ve skutečnosti dáno celkovou skladbou střešního pláště, který závisí především na správné volbě tepelné izolace, u které by neměly být opomenuty požadované akustické parametry. „Často se v praxi setkávám s obavou, že plechová střecha rychleji stárne. Pravdou je, že všechny střechy stárnou. Našim výrobkům věříme a poskytujeme na ně až 60letou Registrační záruku,“ uvádí Ing. Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM.

Že střecha musí stavbu po dlouhá léta chránit před působením povětrnostních vlivů, všichni dobře vědí. Této zodpovědnosti jsme si v SATJAM vědomi, a tak nenecháváme nic náhodě. Naše kontrolní procesy začínají už u vstupních materiálů, protože jejich kvalita je klíčová.

„Plechová střecha nabízí v mnoha případech jednodušší krov.“ ANO, je to pravda!

Plechová střešní krytina má významně nižší hmotnost, a to až dvacetkrát. Budete-li s tímto parametrem počítat již od počátku, můžete přizpůsobit dimenzi krovu i dalších nosných konstrukcí. Ušetříte tak nemalé finanční prostředky, přičemž nebudete muset slevovat z nároků na kvalitu. Další výhodou a nezanedbatelnou úsporou je také rychlost montáže. Střechu o průměrné velikosti 200 m2 může mít zkušená firma položenou již do týdne. V porovnání například s pálenou či betonovou krytinou (více než 8 palet) se vám materiál vejde pouze na jednu až dvě palety (počítáno na střechu o velikosti zhruba 200 m2). Ušetříte tak za dopravu a manipulaci.

Foto: satjam.cz

Střechu o průměrné velikosti 200 m2 může mít zkušená firma položenou již do týdne. To během rekonstrukce, kdy v domě potřebujete bydlet, rozhodně oceníte

Tip: Majitelé lehké střechy SATJAM z norského hliníku nebo švédské oceli oceňují rovněž široký sortiment typů, struktury i barev povrchové úpravy. Blízká je českým zákazníkům také skutečnost, že dodavatelem je tuzemská firma s výrobou v Ostravě1.

Sečteno, podtrženo, vybráno

Špičková úroveň výrobků SATJAM byla opakovaně oceněna. SATJAM jako vůbec první výrobce střešních krytin v Česku dosáhl v programu Národní ceny kvality na ocenění Česká kvalita – Osvědčeno pro stavbu. Svůj úspěch tyto střešní krytiny několikrát zopakovaly a bodovaly i v dalších prestižních soutěžích, jako je Zlatá taška.

Sečteno, vybráno… pro plechovou střechu od SATJAM mluví hned několik přesvědčivých argumentů:

  1. Zvýšení hodnoty nemovitosti.
  2. Bezkonkurenční poměr cena versus kvalita.
  3. Nízká hmotnost a s tím spojené další snížení nákladů na dopravu a manipulaci.
  4. Menší nároky na nosnou konstrukci střechy.
  5. Dlouhá životnostnadstandardní Registrační záruky.
  6. Pokud zvažujete pořízení fotovoltaiky, jsou krytiny SATJAM ideálním řešením. Unikátní držák SATJAM Solar totiž zajistí 100% funkčnost střechy i fotovoltaiky.

Věděli jste, že…?

Nejstarší hliníková střecha je z roku 1897 a stále plně slouží svému účelu. Moderní střešní krytiny SATJAM jsou navíc plně recyklovatelné a po skončení životnosti je možné je 100% ekologicky zlikvidovat.

Tip: Vybírat můžete ze střešní krytiny značek Roof, Grande, Trend, Arad, Rapid Trend, Rapid DeLuxe, Bond Metalic, Taurus Maxx, Taurus Modul, Rombo Metalic, Rombo Premium, Reno, Šindel, Flat, York a další. Vypracování cenové nabídky na střešní krytinu SATJAM je zcela ZDARMA.

1Společnost SATJAM, s.r.o., působí na českém trhu od roku 1995, jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů, profilů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Garáž.cz.
Související témata:
Načítám