Hlavní obsah

Zbavte se zamlžených skel jednou pro vždy: Cibule i kočkolit pomoci mohou, ale příčinu nevyřeší

Foto: Vladan Laxa

V zimě se mlží okna v autě podstatně častěji. Může za to nejen vnější podmínky, ale i vlhké koberce nebo mokré oblečení

V zimě se vám v autě mlží auta podstatně častěji než po zbytek roku. Důvodem je samozřejmě zvýšená vlhkost. Dobrá zpráva je, že řešení je snazší, než si spousta motoristů myslí.

Článek

Jedním z pilířů bezpečné jízdy je dobrý výhled. I když nás poslední roky sníh a čelní sklo pokryté jinovatkou trápí pomálu, o to víc se nám ta čelní okna mlží. Může za to zvýšená vlhkost. Pokud to děláte tak, že si okno otřete jen papírovým kapesníkem nebo rukou, tak to možná vyřeší aktuální problém, ale rozhodně to není systémové řešení. A přitom stačí relativně málo…

Umyjte okna zvenku i zevnitř

Usmíváte se? Přitom tohle je absolutní základ! A upřímně, kdy jste naposledy umyli okno svého auta i zevnitř? Většina řidičů myje okna jen zvenčí, přitom z vnitřní strany se na něm tvoří mastný povlak. Jen je otřít papírovým ubrouskem rozhodně nestačí, ještě horší je tří okno rukou nebo vlhčenými ubrousky. Ty totiž nechávají šmouhy. Prostě okno umyjte odmašťovacím přípravkem a pak ho suchým hadrem nebo utěrkou z mikrovláken vyleštěte.

Odstraňte vlhkost

Dalším krokem by měla být kontrola pod koberečky. Když vám v autě roztaje sníh na botách nebo budete mít vlhké podrážky, tak si s tím dobře fungující klimatizace poradí. Ale když je podlaha pod koberečky vlhká, pak to může být důsledek koroze nebo se ucpaly odtoky vody z klimatizace.

Vyložit podlahu novinami nebo si dát do auta plátěný sáček s kočkolitem, to je sice praktické, ale krátkodobé řešení. Příčina zůstává. Vřele se taky doporučuje používat v zimě gumové koberce, které nepohlcují vlhkost.

Zkontrolujte kabinový filtr

Špinavý nebo dokonce ucpaný kabinový filtr je druhou nejčastější příčinou zamlžených oken a ne nadarmo patří jeho pravidelná výměna k běžným úkonům dle předepsaného servisního plánu.

Foto: Dalibor Žák

Kabinový filtr v pohodě zvládnete objednat přes internet a pak si ho doma vyměníte

„Mnoho řidičů si klade otázku, zda má smysl vyměnit kabinový filtr bez profesionálního odstranění plísně či dezinfekce systému. Opravdu to není ideální řešení, ale bezpochyby to pomůže proti zapařování skel,“ říká Jindřich Krejčí, ředitel projektu ProfiAuto. „Koneckonců můžete systém vydezinfikovat i sami. Sice se to nevyrovná návštěvě autoservisu, ale pokud všechny přípravky použijete správně, alespoň do jisté míry to problém vyřeší. Při příležitosti výměny filtru je samozřejmě nutné co nejlépe vyčistit přihrádku, ve které je umístěn. Nejlepší je použít vysavač. Foukání stlačeným vzduchem je riskantní, protože může do celého systému navát nečistoty.“

Zprovozněte klimatizaci

Klimatizaci v zimě spousta řidičů nezapíná, prý kvůli úspoře paliva. Jenže to je chyba! Nejenže se může stát, že na jaře zjistíte, že klimatizace nefunguje, ale taky se v potrubí usadí prach, plísně a roztoče. Její zprovoznění a vyčištění vás pak může stát podstatně víc.

Správně fungující klimatizace vám taky pomůže rychle odmlžit okna, protože vysušuje vzduch. Musíte mít ale zapnutý vnější okruh!

A máte funkční odvětrání kabiny?

Mnozí motoristé netuší, že všechna auta mají kromě přívodů vzduchu do kabiny taky výstupní otvory. Nejčastěji se nacházejí v oblasti zadního plata police, zadních sloupků a různě v kufru. Proto se vyplatí ze zavazadlového prostoru vytáhnout vše, co jde, ideálně včetně čalounění, a hledat něco, co připomíná větrací mřížky nebo pružné, odstranitelné plastové krytky. Je třeba zkontrolovat, zda jsou průchodné a zda je neucpává například něco, co neustále vozíte v kufru.

Babské rady

Něco na nich je, ale nespoléhejte se jen na ně. Někdo přísahá na to namazat okno zevnitř pěnou na holení a pak rozleštit, jiný říká, že to samé umí cibule nebo jablko. A stejně prý funguje i mýdlo.

Věřte ale, že výše zmíněné postupy jsou spolehlivější!

Reklama

Související témata:
Načítám