Hlavní obsah

Obytný vůz Camakuruma má interiér inspirovaný iglú, jeho stěny vypadají jako ze sněhu

Foto: Hoshino Resort Alz Bandai

Počet lidí na obrázku berte s rezervou, je to nejspíš návštěva, ale ty stěny, ty se fakt povedly

Pokud jste si v dětství hráli na Eskymáky, každou zimu jste stavěli iglú a teď v dospělosti jste propadli kempování, pak pro vás máme obytný automobil! Ne, netáhnou ho psi a ani nesmrdí rybinou, nebojte se. Je to krásný designový kus na vydařeném podvozku a vy s ním určitě nesplynete s davem.

Článek

Začneme tím krkolomným názvem, protože to vám objasní spoustu věcí. Tento nevšední obytný vůz totiž navrhlo japonské designérské studio a japonské je tedy i jeho jméno. Jde o složeninu slov kamakura (iglú) a auto (kuruma). A jen co otevřete dveře a nakouknete dovnitř, tak vám bude všechno jasné. Interiér vozu Camakuruma totiž jako iglú vypadá.

Foto: Hoshino Resort Alz Bandai

Obytný vůz Camakuruma vypadá zevnitř jak postaven ze sněhu, přitom jde o moderní tisk 2,5D

Je to výsledek společné práce několika subjektů, na projektu se podílel například Hoshino Resort Alz Bandai, oddělení vývoje a prototypů Toyoty, ale i další. Základem byl kompaktní obytný vůz Robinson 771, který je běžně v prodeji a který používá jako základ platformu modelu HiAce. Zvenku vypadá normálně, ale uvnitř se vymyká všemu, co se ve světě obytných aut běžně používá a co znáte. Stěny interiéru totiž vypadají, jako by byly seskládány z ledových bloků iglú.

Hoshino Resort Alz Bandai je lyžařské středisko, které se nachází na úpatí hory Bandai na japonském ostrově Honšú. A podle designérů bylo prvotní myšlenkou Camakurumy umožnit lidem zažít sníh, i když zrovna odpočívají.

Interiér karavanu byl vytvořen technologií 2,5D, tím vznikla textura, díky níž stěny vypadají jako naskládané bloky ledu. 2,5D tisk je něco na pomezí 2D a 3D tisku, kdy se tisknou nejen barvy, ale pod infračerveným zářením se mění i struktura, umí simulovat klidně i dřevo, kůži, látky…

Lidé ze studia Nippon Design Center se postarali o zbytek stylingu interiéru, kde bylo prvotním úkolem zachovat zimní vzhled. Kabina je tedy jednobarevná bílá s výjimkou dlaždic u umyvadla a několika polštářů. Široká a dlouhá postel pak vyplňuje prostor ode zdi ke zdi, úložné prostory jsou jak pod ní, tak i ve skřínkách nahoře a nad předními sedadly je pak ještě jedno lůžko.

Foto: Hoshino Resort Alz Bandai

Do interiéru se bohužel nevešla kuchyň ani koupelna, jen umyvadlo

Interiér má velká okna na každé straně, jedno je také ve výklenku nad kokpitem řidiče. Vzhledem k velikosti vozu zde není koupelna ani kuchyňský kout, jen umyvadlo, voda ale teče teplá, nebojte se.

Nicméně Camakuruma je jen koncept, který středisko Hoshino Resort Alz Bandai používá k propagaci svého programu pronájmu karavanu pro ty návštěvníky, kteří chtějí během svého lyžařského výletu zažít maximum outdoorových zážitků. Dostupné modely jsou jen běžné obytné vozy a nemají stěny, které vypadají jako ledové bloky. Ale jak je vidět, v brzké době může být všechno jinak.

Reklama

Související témata:
Načítám