Hlavní obsah

Cubic Mini Camper Pro je slušně vybavený karavan. Příjemně překvapí vlastní koupelna, pár detailů by však chtělo doladit

Foto: Jan Majurník

Cubic je prostornější než klasické minikaravany, slušně vybavený, ale potřebuje doladit.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinka na českém trhu pochází až z dalekého Turecka, nese název Cubic a přináší celou modelovou řadu různých velikostí. My vyzkoušeli střední provedení Mini Camper Pro, které má v základu bohatou výbavu, a dokonce i vlastní koupelnu. Výrobce se ovšem tolik soustředil na poměr ceny/kvality, až přívěs zapomněl doladit.

Článek

Sezona obytných přívěsů už nabírá na obrátkách, proto jsme ještě vyrazili s naším černým Peugeotem 508 SW do terénu vyzkoušet žhavé novinky, než se definitivně rozpůjčují a rozprodají.

Foto: Jan Majurník

Turci se s tím nepářou a každou chvíli představí nový model, přičemž ty současné průběžně modernizují.

Naše cesty opět vedly do pražské provozovny TownOut, kde mají převážně turecké bydlíky a co půl roku nové modely. Vývojáři ze země bílého půlměsíce asi nevědí, co je to odpočinek.

V areálu firmy nás opět uvítal hlavní technik Pavel Šebesta, vyparkoval Cubic Mini Camper Pro a pověsil jej na kouli naší úsporné 508 SW. Nezbývalo tedy než zařadit D na osmirychlostní převodovce a vyrazit prozkoumat, co obytně-převratného k nám dorazilo.

Foto: Jan Majurník

Testovaný Cubic má celkovou hmotnost 750 kg.

Ač se to z fotek nezdá, tak testovaný Cubic s celkovou hmotností 750 kg měří na délku 4,3 metru, takže už jej můžeme řadit mezi středně velké jednonápravové minikaravany. Základnu modelu dodává společnost Sedeso, zatímco brzda je od Knottu.

Jistým standardem už je plně diodové vnější osvětlení, čímž přívěs asi nikoho nepřekvapí. Na druhou stranu, co byste řekli na dlouhý podélný úložný prostor, kam se vejdou v pohodě lyže, rybářské pruty nebo menší žebřík? Velmi praktické.

Foto: Jan Majurník

Dlouhý úložný prostor poslouží pro lyže nebo třeba pruty.

Výsuvná kuchyňka je přístupná pouze zvenčí a chybí jí jakákoli pracovní deska, takže půjde spíše o ohřívač kávových nápojů či hotových jídel. Větší kulinářské operace zde nespácháte. Stejným způsobem, tedy vysunutím, je zde řešena i lednice.

Foto: Jan Majurník

Výsuvná je rovněž lednice.

Vpředu najdeme technický box, v němž se nachází palivo pro nezávislé topení, úložný prostor pro venkovní sprchu a další náčiní. Jen měkké krycí laminátové víko boxu a jeho zavírání podporované zarážkou ze dřeva vlastně dokazují, že Turci za slovem „praktický“ vidí občas něco jiného než my. Přestože jde o svérázné řešení, na funkčnost nemá vliv.

Foto: Jan Majurník

Víko předního boxu je takové až fórové.

Zvenčí už nás nic dalšího nepřekvapilo. Blatníky plastové, kola ocelová – funkční, bez ambicí na titul miss karavan. Ten by aerodynamicky laděný model stejně nedostal, a to za jeho nadbytečné užití těsnicího materiálu. Jakási černá turecká izolační hmota dovnitř, vzhledem k nánosu od fabriky, nepropustí ani mikročástice, natož vodu.

Nadstandardní standard

Konečně se dostáváme dovnitř, otevíráme dveře s plastovou výplní a zkoumáme vpravo umístěné odkládací skříňky a ovládací panel pro spotřebiče i osvětlení. To ovšem není tak zajímavé jako malá koupelna, kde se dá v poloze sedícího býka (spíše nouzově) vysprchovat, případně si odskočit na chemické WC.

Foto: Jan Majurník

I uživatelé minikaravanů chtějí koupelnu. Tak tady je.

Místnost má i střešní ventilátor pro případ biologického útoku, úložnou skříňku a umyvadlo obložené dřevem. Po použití sprchy je tedy záhodno nechat nábytek proschnout/otřít, aby nedegradoval.

Obytná část je tvořená dvěma lavicemi s úložnými prostory a odnímatelným stolkem, který slouží jako mezikus pro sestavení lůžka o rozměrech 155 cm x 200 cm. Vývod nezávislého topení vede i pod postel, takže můžete mít jistotu, že horký vzduch bude v noci stoupat příjemně vzhůru.

Foto: Jan Majurník

Zadní část lze přestavět na lůžko o rozměrech 155 × 200 cm.

Pokud byste potřebovali vyvětrat, pak uvítáte klasická karavanová okna s pístnicí nebo velké střešní okno. Tady není co vymýšlet, montuje se to, co funguje.

Objektivně musíte smeknout před standardní výbavou, která obsahuje například lednici, gelovou baterku, markýzu, 110litrovou nádrž na čistou vodu, brzděnou nápravu a další. Jde o prvky, za něž u jiných výrobců připlácíte.

Foto: Jan Majurník

Model disponuje slušnou standardní výbavou.

To je strana A, nicméně existuje také strana B. Začneme kvalitou nábytku z překližek z topolového dřeva, která je spíše lehce podprůměrná. Nezalakované a místy nezačištěné kraje se v případě tvrdší manipulace snadno poškodí.

Aby se výrobce vešel do 750 kg, musel hmotnost skutečně řešit, takže užití například dubového dřeva by bylo sice fantastické, ale nesmírně nesmyslné. Přes to všechno by si Cubic zasloužil pečlivěji opracovaný vnitřní materiál.

Foto: Jan Majurník

Jedna z ukázek toho, kde Cubic potřebuje dodělat.

Na zacelení vnitřních spár se pak zapomnělo úplně, což tento karavan zbytečně shazuje. K tomu si vybavte onu temnou izolační hmotu, svérázné řešení předního boxu a další malinké nuance. To všechno vytváří určité rozpaky k jinak prostornému a velmi slušně vybavenému minikaravanu střední velikosti. Navíc s koupelnou! Ta je ve světě malých bydlíků obrovské plus.

Cubic Mini Camper Pro startuje od 422 290 Kč včetně daně a koupíte jej v Praze nebo v Brně u společnosti TownOut. Nelze napsat, že by nešlo o rozumnou nabídku, vzhledem k velikosti/prostornosti a základní výbavě, ovšem také vám nemůžeme říct, že se model neobejde bez dodatečného dopracování.

Reklama

Načítám