Hlavní obsah

Deset nejlepších kvízů z autoškoly v roce 2021

Foto: Shutterstock / ADV images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina řidičů na našich silnicích získala své první řidičské zkušenosti v základním kurzu v autoškole, ale úspěšným složením zkoušek nic nekončí. Provoz na našich silnicích je velmi hustý a pravidelné modernizace měst představují nové výzvy, a tak bychom si měli připomínat základní dopravní předpisy pravidelně. A proto vám přinášíme přehled deseti nejlepších kvízů s otázkami z autoškoly za letošní rok.

Článek

Autoškolou nic nekončí, naopak začíná. Po zdolání závěrečných zkoušek a vyzvednutí řidičského průkazu se člověku otevřou nové možnosti a výzvy, které v sobě mnohdy skrývají složité dopravní situace, neznáme značky a nepřehledné křižovatky. Ukažte, co si z autoškoly pamatujete a co jste se naučili za léta v ostrém provozu.

Nové otázky v autoškole od letošního roku reagují na stále častější dopravní situace

V letošním roce se v testovém souboru otázek pro závěrečnou teoretickou zkoušku v autoškole objevily nové otázky, odrážející modernizaci silniční sítě v našich městech i mimo ně, přičemž reagují na složitější dopravní situace. V první části si můžete vyzkoušet prvních deset z nich. Osvěžíte si například, co znamená žlutá čára na krajnici vozovky.

Aktualizované otázky v autoškole připravují budoucí řidiče na soužití s cyklisty

Ve druhém pokračování kvízů s novými otázkami z autoškoly si připomenete značky platící zejména pro cyklisty, jakožto účastníky silničního provozu, osvěžíte si přednosti, a dokonce se možná poprvé seznámíte se vzácnou situací, kdy tramvaj výjimečně nemá přednost před projíždějícím vozidlem.

Cyklisté i dopravní značení na našich silnicích

Poslední pokračování kvízů s novými otázkami z testového souboru pro závěrečné zkoušky v autoškole pak kombinuje otázky týkající se soužití s cyklisty na našich silnicích, dopravní značení a přednosti v jízdě. Zvládnete všechny tři kvízy s novými otázkami bez jediné chybičky?

Vyznáte se v podmínkách provozu vozidel?

V čem spočívá evidenční kontrola vozidla, jak se legislativně určuje „historické vozidlo“, jaké jsou výjimky pro používání pneumatik s protiskluzovými hroty nebo co se rozumí technickou kontrolou vozidla. Jak se vyznáte v podmínkách provozu vozidel na našich silnicích? Vyzkoušejte si to v našem kvízu.

Jak se vyznáte v dopravních značkách?

Dopravních značek existuje opravdu mnoho a s většinou z nich se setkáváme v každodenním provozu, ale jsou mezi nimi i „speciální“ málo vídané značky. Některé z nich najdete v tomto kvízu, dokážete si s nimi poradit?

Zvládnete zkoušku na profesní průkaz? Vyzkoušejte si to

Chcete pracovat jako profesionální šofér nákladních vozidel nebo autobusů? V tom případě potřebujete profesní průkaz, bez něhož si těmito povoláními nesmíte vydělávat na živobytí. V našem kvízu jsme pro vás připravili zjednodušenou verzi zkoušky, jejíž složení je nutností pro získání profesního průkazu.

Připomeňte si základy zdravotnické přípravy z autoškoly

Pomáhat na silnici ostatním řidičům v nouzi je samozřejmost a u dopravních nehod to platí dvojnásob. Zdravotnická příprava má v závěrečných otázkách v autoškole jen malý prostor, ale rozhodně bychom ji neměli podceňovat. Naopak bychom si její základy měli pravidelně připomínat, abychom u případné dopravní nehody dokázali poskytnout pomoc.

Jak dobře si pamatujete zásady bezpečné jízdy z autoškoly?

Bezpečná jízda je jedním z absolutních základů řízení, a tak jsme vybrali deset otázek z autoškoly na téma „zásady bezpečné jízdy“. Jak se chová vozidlo bez systému ABS, co může vést ke smyku vozidla při průjezdu zatáčkou nebo co znamená „defenzivní způsob jízdy“? To a spoustu dalšího si vyzkoušíte v následujícím kvízu.

Odpovíte správně náhodné otázky z autoškoly?

Závěrečné teoretické testy v autoškole jsou pro každého budoucího řidiče jiné – někdo má štěstí na jednoduché otázky, jinému zase „padají“ jen ty složité. Po vzoru autoškol jsme se inspirovali k tvorbě krátkého kvízu o deseti otázkách, do něhož jsme vybrali náhodné otázky, na jaké jsme zrovna narazili. Zvládnete je?

Nezapomněli jste v době pandemie dopravní předpisy?

Celosvětová pandemie měla vliv doslova na všechno, a to včetně silničního provozu. Pocity z projíždění po prázdných silnicích s minimální hustotou dopravy a s laciným benzinem v nádrži byly doslova neuvěřitelné. Jenže to už je pryč, a jakmile lidé zase začali jezdit do práce, míra individuální dopravy naopak výrazně vzrostla. Za volant dokonce pravidelně usedají i řidiči, kteří předtím pravidelně nejezdili. A to nás inspirovalo k tvorbě kvízu, v němž jste si mohli připomenout dopravní předpisy.

Reklama

Načítám