Hlavní obsah

Šedá je nová černá, vede v oblíbenosti barev aut

Foto: YoutTube/Auditography

Šedá barva Audi Nardo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také pamatujete doby, kdy bylo populární mít barevné auto? Když přijel soused se žlutou škodovkou, bylo to jako kdyby přijela rocková hvězda. Jenomže doby barev jsou už dávno pryč a je to vidět i na našich silnicích, kterým by se dalo přezdívat padesát odstínů šedi. Stejně tak to mají ve Velké Británii.

Článek

Právě odtud pochází nejnovější průzkum oblíbenosti automobilových barev. Průzkum provedla společnost Society of Motor Manufacturers and Traders, tedy sdružení výrobců a dovozců, které zjistilo, že na barvy se dnes už bohužel nehraje. Dokonce jsou nežádoucí, protože první výraznější, ale přesto tradiční barva se umístila až na 4. místě.

Foto: Society of Motor Manufacturers and Traders

Vývoj oblíbenosti barev ve Velké Británii

Na prvním místě se umístily všechny odstíny šedé barvy, které si zvolilo 495 127 zákazníků, což je 20,9% podíl na trhu a jde o 1,2% nárůst v oblíbenosti. Sice nevíme, proč tomu tak je, ale nutno říct, že některé odstíny šedé, například barva Nardo od Audi, nejsou tak špatné. Na druhém místě se s 478 154 registrovanými auty usadila barva černá, která si tak ukrojila 20,2% podíl na trhu. Na třetím místě je to pak barva bílá, kterou zvolilo 432 207 zákazníků. V tomto případě je podíl bílých aut na trhu 18,3 %.

Ve zkratce se dá říct, že ve Velké Británii bylo v roce 2018 registrováno 59 % aut buď šedých, černých nebo bílých. Zoufalá nuda, co myslíte? Zajímavé také je, že poptávka po žluté barvě klesla o velkých 34 %, kdy se tato barva umístila hluboko v druhé desítce. Podobně je na tom oranžová, která se sice umístila ještě na 7. místě, ale vybralo si ji pouze 26 042 zákazníků, což je oproti neutrálním barvám celkem rozdíl. Naopak mnohem více si polepšila béžová, jejíž popularita vyskočila o 28 %, kdy si ji v roce 2018 zvolilo 9 303 zákazníků.

Ovšem tohle není trend jen poslední doby. Alespoň ve Velké Británii se do barev zákazníci nehrnou už od roku 1999, kdy v oblíbenosti vedla modrá barva. Od té doby je to jen přehlídka černé, šedé a bílé. Šedá zde konkrétně kralovala od roku 2000 až do roku 2008. Od roku 2009 do roku 2012 to byla černá, pak čtyři roky bílá, v roce 2017 černá a teď znovu šedá.

Ale jak už jsme řekli, tento trend je vidět i na našich silnicích, tedy alespoň co se značky Škoda Auto týče. Ta před pár týdny vydala průzkum oblíbenosti barev svých prodaných modelů. Z něho vyplynulo, že naši majitelé škodovek nejčastěji volí barvy černou Magic s perleťovým efektem, šedou metalízu Quarz, bílou Candy, stříbrnou metalízu Brilliant a bílou metalízu Moon. Ostatně na tento trend nakonec zareagovali všichni výrobci aut, kdy se během posledních pár let tyto základní barvy přesunuly do příplatkového lakování.

A jakou barvu máte na svém autě vy? Odpovídáte výsledkům z průzkumů? Nebo si jdete svou cestou a nebojíte se barevně vynikat?

Reklama

Načítám