Hlavní obsah

Sébastien Ogier oznámil konec závodní kariéry

Foto: Citroën

Už je to jisté, Seb Ogier svou závodní kariéru uzavře na konci sezóny 2020 u Citroënu

Když Sébastien Loeb po získání svých devíti mistrovských titulů oznámil, že končí s rallye, mysleli jsme si, že se šampionát změní a začnou vyhrávat i jiní piloti. Jenže on jen přenechal královský trůn dalšímu Sebovi, který šampionát ovládl na šest let v řadě a letos bojuje o další titul. I jeho vláda však jednou skončí a my už s jistotou víme, kdy nejpozději.

Článek

Ogier nemá s Loebem společné jen křestní jméno a náklonnost k Citroënu, jsou si nesmírně podobní především svým jezdeckým stylem – soustředěným, precizním, čistým vedením auta a jeho dokonalou kontrolou. Při tom ohromujícím tempu současných závodních speciálů to působí skoro až nadlidsky, jako by dokázali zpomalit čas. Všechny řidičské vstupy jsou prováděné s naprostou přesností, v absolutním klidu a bez zbytečného rizika. Právě tohle úžasné umění vyneslo Loebovi devět titulů v řadě a Ogierovi šest. Zatím.

Sébastien Ogier přišel do světa WRC právě včas – první dvě sezóny (2009 a 2010) se pod křídly juniorského týmu Citroënu teprve rozkoukával, v té třetí (2011) si už vyjel celkové třetí místo. Pak přišel přestup k týmu Volkswagen Motorsport a první sezóna s Fabií S2000, aby se s novými kolegy sehrál. A pak to začalo naostro – Loeb právě skončil a Volkswagen nasadil své Polo R WRC. A Seb II. začal sbírat vítězství a mistrovské tituly jako na běžícím páse.

S Volkswagenem získal s přehledem čtyři v řadě a mnohým se stal trnem v oku – měl přece jen nejrychlejší auto a nejlépe financovaný tým. Jenže pak koncern hodil do ringu ručník a Ogier přestoupil k soukromému M-Sportu a nasednul do Fiesty WRC. A nadšenému Malcolmu Wilsonovi přivezl domů další dva jezdecké mistrovské tituly a jeden týmový. Pro letošní sezónu se přestěhoval zpět k Citroënu a po osmi závodních víkendech je v průběžném pořadí těsně druhý (o čtyři body za Tanakem a tři body před Neuvillem).

Foto: M-Sport

Na kontě má už šest mistrovských titulů v řadě. A možná to stále není konečné číslo

Ať už to letos dopadne v mistráku jakkoliv, Leobův rekord nepřekoná – Ogier totiž oznámil, že se závoděním skončí a sezóna 2020 (u Citroënu) tak bude jeho poslední. I kdyby tedy letos a příští rok vyhrál, nezíská víc než osm titulů. Ale myslíme si, že mu to bude docela jedno. „Už se chci posunout dál. Chci být víc s rodinou a být tím nejlepším tátou, jakým dokážu,“ vysvětlil 35letý závodník. „Rád bych pokračoval ve studiu ekonomie a věnoval se ekologii, chci hrát golf, se kterým jsem začal nedávno a je pro mě návykový, a taky trochu sportovat, ale ne tak intenzivně jako teď.“

Foto: Citroën

Ogier svůj speciál Citroën C3 WRC vodí jako z partesu!

Jenže závodní důchod Sébastiena Ogiera čeká až za rok a půl a aktuální sezóna je v plném proudu. Už tento víkend se naplno vrhne do náročné finské rallye, ve které se prakticky jen jede bokem nebo létá vzduchem, takže bude vyžadovat jeho plnou koncentraci. Podaří se mu zvítězit? Získá letos titul? A příští rok se rozloučí s dalším? To by bylo ideální, ale v závodním světě není nic jistého, dokud se nemávne šachovnicovým praporkem. Takže Seba pozorně sledujte, dokud ještě můžete…

Reklama

Načítám