Hlavní obsah

Seat Bolero 330 BT – Koncept, který předběhl dobu

Foto: Archiv Garáž.cz

Seat má na krásné koncepty s efektními křivkami štěstí. Jenže rozdíl mezi konceptem a sériovou produkcí pak rozevírá nepříjemné nůžky. Určitě nejsem sám, kdo by radši viděl tohle, než novou Atecu, že?

Článek

Jeden sportovní koncept Seatu jsme si nedávno představili, šlo o model Tango. O něco starší je koncept Bolero 330 BT, který se představil v roce 1998. A pokud něco můžu o tom roce s klidem říct, tak že trh čtyřdveřových kupé tehdy ještě neexistoval. Kupé mělo tehdy jeden pár dveří, když dva, tak už to byl sedan. Ostatně uznávaný zakladatel této kategorie, Mercedes-Benz CLS, se objevil až v roce 2005. Seat tedy tak trochu naznačil budoucnost.

Foto: Archiv Garáž.cz

Seat také předběhl dobu pobláznění z ekologičnosti aut, takže tím netrpěl jeho motor. Proto má tenhle vůz šestiválec o objemu 2,8 litru. Ano, jde o motor, který je nám dobře známý například z první generace Superbu. Jenže Bolero bylo výrazně menší, než velký Superb (délka 4521 mm) a šestiválec pod jeho kapotou měl hned dvě turbodmychadla.  Díky tomu se Bolero mohlo pochlubit výkonem 329 koní a točivým momentem 500 Nm. A to putovalo na všechna kola přes diferenciál Torsen a šestikvaltový Tiptronic. Auto zvládlo stovku za 5 sekund a maximálka byla 273 km/h. Nemrzí vás, že nešlo do výroby?

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám