Hlavní obsah

Seat Ateca: První SUV od Seatu za cenu 523 900 Kč

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro automobilku Seat je letošní rok zlomový, protože poprvé ve své historii vstupuje do kategorie SUV, tedy přichází s víceúčelovým vozem s nádechem terénních schopností. Ateca je prvním z řady vozů SUV, které se v následujících letech představí.

Článek

Seat Ateca je postaven na modulární platformě MQB a z pohledu technického vychází ze současných koncernových modelů. Nabídne možnost volby mezi pohonem předních nebo všech kol, šestistupňovou manuální a šesti (1,4 TSI 150 k 4DRIVE) či sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG či zážehovými a vznětovými pohonými jednotkami s přeplňování s výkony od 115 do 190 koní. Určitě zajímavou variantou bude základní verze 1,0 TSI s výkonem 115 koní a pohonem předních kol, s výbavou Style, která vyjde na zmiňovaných 523 900 Kč. Na první pohled by se mohlo zdát, že malý tříválcový motor bude na “velkou” Atecu příliš, ale inženýrům se podařilo hodně snížit hmotnost. Tato verze by měla mít podle technických údajů pouze 1 280 kg.

Výbava Style navíc nebude chudá, mezi její prvky patří dvouzónová automatická klimatizace Climatronic, Media System Colour s 5“ barevným dotykovým displejem, elektrická parkovací brzda, sedm airbagů, rozpoznávání únavy řidiče, sledování tlaku v pneumatikách, Front Assist, 17“ kola z lehké slitiny, zadní světlomety LED, kůží obšitý volant, odjišťování opěradel zadních sedadel ze zavazadlového prostoru a parkovací senzory vzadu.Seat měl doposud v nabídce pouze crossovery, nebo chcete-li osobní auta se zvýšeným podvozkem, oplastováním a pohonem všech kol.

V minulosti to byl oblíbený Freetrack a nyní je v nabídce neméně populární Leon Experience, který je ekvivalentem české Octavie Scout. Španělská automobilka v následujících letech plánuje modelovou SUV ofenzívu do různých kategorií. V současné době víme o dalších dvou modelech, které doplní Atecu. Jeden bude postaven na základech modelu Ibiza a druhý bude větší než je Ateca. Ano, přemýšlíte správně. Jde o typy aut, kterými bude disponovat i naše domácí automobilka nebo Volkswagen. Vždyť se také Ateca vyrábí v České republice a po jejím boku se bude vyrábět i nový Yeti, který bude stát na stejném základu jako Tiguan a Ateca.

Motory TSI pro modelovou řadu SEAT Ateca:

 **1.0 TSI**
**kW/k**85/115
**N.m při min** **-1**200 při 2000-3500
**Max. rychlost v km/h**183
**0-100 km/h v s**11,0
**Emise CO** **2** **v g/km**119

* Předběžné hodnoty pro model SEAT Ateca

Seat Ateca bude chtít zákazníkům nabídnout velkorysý vnitřní prostor s nadprůměrnou variabilitou. Design interiéru bude vycházet ze současných modelů, inspiraci si vezme především u Leonu s výrazným zacílením na řidiče. S vnější délkou 4,36 metru a rozvorem 2 630 mm nabízí nejlepší využití prostoru ve svém segmentu, což dokládá maximální délka interiéru a objem zavazadlového prostoru 510 litrů ve standardním uspořádání nebo 485 litrů ve verzích 4Drive. Pro snadnější udržení pořádku je k dispozici dvojitá podlaha zavazadlového prostoru, zatímco sklopná zadní sedadla lze ovládat ze zavazadlového prostoru, čímž je umožněno všestranné využití vnitřního prostoru.

Na opačném konci nabídky bude stát výbavová linie XCELLENCE, která začíná na ceněod 611 900 Kč. Z pohledu výbavy přidává navíc chromované podélné střešní nosiče, leskle černou masku chladiče, tónovaná skla, 18“ kola z lehké slitiny, přední světlomety LED, volič jízdních režimů SEAT Drive Profile, zadní parkovací senzory, nebo například bezklíčkový přístupový systém Kessy and go. Tato výbava bude kombinovaná s výkonnějšími motory a s pohonem všech kol 4Drive, využívající spojku Haldex páté generace. Seat Ateca výrazným způsobem navyšuje bezpečnostní výbavu a moderní řidičské asistenty, které známe i ze současných modelů Seat. Například prostorový kamerový systém, parkovací asistent 3.0, asistent pro stav nouze, který umí sám zastavit vozidlo, nouzové brzdění City s ochranou chodců a mnoho dalšího. 

Seat Ateca právě testujeme ve Španělsku a v následujících dnech vám přineseme první jízdní dojmy. 

Motory TDI pro modelovou řadu SEAT Ateca:

 **1.6 TDI**
**kW/k**85/115
**N.m při min** **-1**250 při 1500-3250
**Max. rychlost v km/h**184
**0-100 km/h v s**11,5
**Emise CO** **2** **v g/km**111

* Předběžné hodnoty pro model SEAT Ateca

** Hodnoty pro 1.0 TSI 85 kW a 2.0 TDI 110 kW 4Drive jsou oficiální

Reklama

Načítám