Hlavní obsah

Sáhne Jaguar a Land Rover po eMkových motorech od BMW?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární rozeřvaná vé osmička z F-Type nebo Range Rover Sport SVR to má možná spočítané. JLR z ní totiž nedokáže vytřískat víc koní a zároveň méně emisí. Proto se automobilka musí porozhlédnout jinde.

Článek

Některé hlasy v kuloárech už naznačují, kdo zajistí nástupce úspěšného a dlouhověkého motoru, který nás svým zvukovým projevem tak moc baví v aktuálních SVR modelech. S kompresorem má úžasně lineární nástup a umí až 575 koní, přičemž Jaguar naznačil, že rovných šest stovek je také možných, ale už je to na hranici možností. Víc než přemíra decibelů ale dělá automobilce do budoucna starost emisní stopa tohoto motoru. A tady už se příliš kouzlit nedá. Do budoucna to tak vypadá, že budou muset elitní SVR modely spoléhat na jinou jednotku. Skvělou zprávou je, že půjde znovu o osmiválec. Jeho charakteristický zvuk už ale bude obsahovat trochu jiné noty.

Podle všeho se totiž Jaguar a Land Rover momentálně dohadují s BMW, jestli by jim pro jejich špičkové verze nepůjčilo svůj nový osmiválec. Nikoliv ten aktuální o objemu 4,4 litru, který umí v limitovaných verzích BMW M5 až 600 koní, ale zbrusu nový čtyřlitr, který tlačí emise dolů a výkonově by neměl mít problém jít přes oněch šest set koní. Pro JLR tedy ideální - měli by špičkový motor bez nutnosti investovat do vývoje, navíc s dostatečnou výkonovou kapacitou. Jen ten zvuk asi bude trochu zaostávat - bylo by nemilé, kdyby se na rozeřvané šelmy navazovalo uměle generovaným zvukem, jak je to u BMW poslední dobou zvykem.

Pevně věříme, že by u JLR tuhle drobnost mohli vyřešit na míru ušitým výfukem se speciálními klapkami, ale nejdřív je třeba si počkat, jak celé jednání dopadne. JLR přece jenom plánuje SVR varianty u čím dál tím většího spektra modelů a hrozí, že se tenhle motor od modrých vrtulí "potká" v rámci segmentů. Jaguar F-Pace SVR vs. BMW X6M, Jaguar XF SVR vs. BMW M5? Hodně bychom se divili, kdyby si BMW dobrovolně podřezávalo větev. Leda že by v Jaguaru a Land Roveru nevidělo konkurenci? To by bylo hodně krátkozraké. 

Tak či onak je jisté, že JLR nový motor potřebuje, pokud má do budoucna vyhovět přísným emisním kvótám. Tak mu držme palce, ať nějakého chlebodárce s V8 najde.

Reklama

Načítám