Hlavní obsah

Ruské virtuální Audi s jaderným pohonem

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiálním konceptům od automobilek poslední dobou čím dál tím častěji konkurují ty fantasmagorické od fanoušků. A občas člověka překvapí nejen schopnosti grafiků a počítačového softwaru, ale i samotná myšlenka.

Článek

Na první pohled vypadá Audi Mesarthim F-Tron Quattro jako oficiální výmysl z Ingolstadtu. Má exotické jméno inspirované hvězdným systémem, vypadá jako z chystané sci-fi od Spielberga a nabízí se nám ze všech možných úhlů. Šťouravý čtenář si ale přeci jenom všimne, že tvar masky a světel spíš odkazuje ke staršímu designovému jazyku konceptů od Audi, a že je to celé trochu moc špičaté na zadku, skoro jako Lexusy. Ruský vizionář Grigory Gorin ovšem na detaily nehledí, jde mu hlavně o, jak říkají Američani, big picture. A tím je v tomto případě samotný pohon futuristického Audi.

S trochou zjednodušení by se dalo říct, že jde o parní stroj. Pára generovaná jaderným reaktorem totiž pohání turbínu, která nabíjí elektromotory umístěné v kolech. Takže vlastně parní elektromobil pohánění štěpeným atomem? Ultimátní čistá technologie! A koncept jde ještě dál - jeho kostra a karoserie jsou totiž vytištěny na 3D tiskárně ze speciální ultralehké slitiny, která je poskládaná jako Lego. Pokud nabouráte, auto se jednoduše rozpojí a poškozený díl se vytiskne a vymění během několika minut. 

A co jízdní vlastnosti? Na úrovni monopostu Formule 1 a možná ještě trochu lepší. Gorin si totiž představuje vozovky budoucnosti jako autodráhu se speciální magnetickou vrstvou. Jeho Audi pak má v plochém dutém spodku auta speciální kapalinu, která se magneticky nabije na opačný pól tak, že se auto přisaje k silnici. Navíc se umí přelévat ze strany na stranu tak, aby vyvažovala setrvačné síly v zatáčkách. 

Tyhle pohádky se moc hezky poslouchají, že? Sice je to všechno bláznivá budoucnost, ať už fiktivní nebo prostě jen vzdálená, ale občas neškodí si trochu pocvičit fantazii, nemyslíte?

Reklama

Načítám