Hlavní obsah

Rivian to dokázal, pomohly miliardy od Fordu a Amazonu

Foto: Rivian

Dokázali to, ze start-upu se stala seriózní automobilka Rivian

Původně start-upová společnost se díky dobrým nápadům a nedávným finančním injekcím od Fordu i Amazonu konečně zařadila mezi plnohodnotné automobilky. V roce 2018 firma odprezentovala svůj motorizovaný koncept v Los Angeles a tři roky na to už z linek bývalé severoamerické továrny Mitsubishi sjel první zákaznický produkt – elektrický pick-up Rivian R1T.

Článek

Když továrna Mitsubishi ve městě Normal (Illinois) na jaře 2016 zavírala své brány, skoro 1 300 lidí přišlo o práci a roční kapacita produkce čítající až 200 tisíc vozů spadla na nulu. Jenže v lednu 2017 se opuštěných prostor ujala start-upová společnost Rivian, která s obrovskou vizí i s podpůrným daňovým zvýhodněním a granty od státu plánovala velkolepý vstup na automobilový trh.

Foto: Rivian

Rivianu ze začátku pomohly také granty od státu a různá daňová zvýhodnění, jež mají přinést potřebná pracovní místa

Roku 2018 nadějný nováček způsobil rozruch na autosalonu v Los Angeles, když představil svůj koncept plně elektrického pick-upu R1T, doprovázeného podobně orientovaným SUV R1S.

Chlapci z Rivianu rozhodně nelenili a pilně připravovali svoji fabriku na ostrou výrobu, k čemuž jim jistě dopomohla finanční injekce v řádech miliard dolarů od Fordu a Amazonu. Modrý ovál chce továrnu využívat pro výrobu svých elektromobilů, zatímco Amazon si od Rivianu poručil sto tisíc fungl nových elektrických dodávek pro svůj byznys. No a s tímhle pytlem narvaným penězi se přece jen pracuje poměrně dobře.

Foto: Rivian

Rivian plánuje také elektroSUV nazvané R1S

Dokonce tak dobře, že 14. září roku 2021 ve večerních hodinách sjel z výrobní linky Rivianu první zákaznický pick-up R1T s dojezdem až 505 kilometrů na jedno nabití – dle severoamerických norem. Připomínáme, že SUV R1S zvládne ještě o čtyři kilometry více.

To vše jsou hodnoty s bateriemi o kapacitě 135 kWh. V plánu je prý také menší 105 kWh verze, ale i větší balíček nabouchaný kapacitou 180 kWh, což znamená dojezd více než 644 kilometrů na jedno nabití.

Foto: Amazon

Dodávka pro kurýrní službu Amazonu bude rovněž dílem Rivianu

Akcie Rivianu si brzy budete moci koupit i vy, do čehož výrobce vkládá naděje a očekává, že se jeho hodnota usídlí mezi 50 až 70 miliardami dolarů. A to je hodně slušný a realistický odhad, když navíc přihlédneme k tomu, že ještě před pár lety zakladatelé (zejména Robert „RJ“ Scaringe) start-upu teprve objevovali technologie (2009), stavěli elektrické kupé (2011) a čmárali SUV či pick-upy leda do skicáku.

Foto: Rivian

Rivian může ohrozit i samotnou Teslu. Na rozdíl od ní už svůj pick-up má v sériové produkci, zatímco Tesla stále jen slibuje

Sny se tak staly realitou, a proto se Rivian může spolu s dalším úspěšným start-upem – Lucid Motors – směle postavit velkým hráčům typu Tesla, Volkswagen nebo Chevrolet. Rivian je teď navíc trochu na koni, jelikož na rozdíl od ostatních, kteří zatím jen slibují, už svůj elektrický pick-up má v reálné produkci a připravuje dodávky prvním zákazníkům. Za nás hluboce smekáme a nadšencům z Kalifornie, kde sídlí centrála firmy, držíme palce.

Reklama

Související témata:
Rivian R1S
Načítám