Hlavní obsah

Obytné dodávky, sen kutilů i expediční Hilux: Ty nejzajímavější přestavby od Toyoty bok po boku

Foto: Lukáš Volšický

Ne všichni používají svá auta na dojíždění do práce. Pro mnohé je auto pracovním nástrojem, který potřebují mít přesně upravený svým specifickým potřebám a požadavkům. Dříve jste s koupeným autem museli na přestavbu ke specialistům, dnes si už můžete objednat obytnou dodávku, komunální vozidla, pojízdnou dílnu nebo vůz pro přepravu vozíčkářů přímo u dealera.

Článek

Osobák pro přepravu handicapovaných, praktická osobní dodávka s kempovací vestavbou, expediční pick-up, komunální vozidlo údržby nebo vojenský speciál. To je pouze malá ukázka specifických přestaveb, když pro vaše podnikání či aktivity potřebujete netradiční vozidlo, co si normálně nekoupíte. Jenže to neplatí o oficiálním českém zastoupení Toyoty, které se snaží vyhovět požadavkům i těch nejnáročnějších zákazníků.

Největší světová automobilka díky programu Toyota Professional poskytuje živnostníkům a firmám nadstandardní servis, když spolupracuje s lokálními výrobci a dodavateli na přestavbách všech aktuálních užitkových modelů – Proace City, Proace nebo Hilux. Velkou pozornost automobilka věnuje i osobní dodávce Proace Verso, kterou vám za pomoci stejného programu dokáže přestavět na jednoduchý obytný vůz.

České zastoupení Toyoty nás pozvalo na unikátní prezentaci, kde nám bok po boku ukázalo mnoho různý možností přestaveb. A my jsme na přehlídce univerzálnosti a variability vybrali ty nejzajímavější.

Proace 4×4  Dangel je čtyřkolka do lehčího terénu

Foto: Toyota

Osobní i užitková Toyota Proace jsou v Česku nově dostupné s přestavbou na pohon všech kol. Je vyvinutý ve spolupráci se specialisty z 4×4 Dangel.

Konečně čtyřkolka! Dodávka od Toyoty nově zaujme přestavbou, díky níž se můžete odvážit i do lehčího terénu. Toyota se spojila s francouzskými čtyřkolkovými specialisty ze společnosti 4×4 Dangel a vylepšila svou alternativu multivanu praktickou čtyřkolkou s volitelným pohonem všech kol připojujícím zadní nápravu. Je dostupná pro osobní variantu Verso i užitkovou verzi Van v délkách L1 a L2, ale pouze v kombinaci se základním dvoulitrovým turbodieselem se 140 koňmi a manuálem.

Přestavba za standardní cenu 300 tisíc Kč bez DPH zahrnuje i ochranu motoru a převodovky, uzávěrku zadního diferenciálu a zvýšení světlé výšky o 20 milimetrů. Za dalších 50 tisíc Kč lze světlou výšku zvednout o dalších 40 milimetrů a dodatečně ochránit i lanovody ruční brzdy, zadní nápravu i nádrž pro AdBlue.

Obytné dodávky pro kempery

Foto: Lukáš Volšický

Obytná vestavba Vivibox je dostupná i v kompaktnějším provedení pro SUV RAV4.

Obytné vestavby pro dodávky jsou každým rokem oblíbenější a český importér Toyoty u nás oficiálně spolupracuje se čtyřmi lokálními výrobci – Egoé, FullVans, Rebuild Car nebo Vivibox. Každý z nich přitom nabízí mírně odlišnou modulární vyjímatelnou kempingovou vestavbu navrženou na základě svých specifických požadavků a zkušeností. Vy si pak jen musíte vybrat, která z nich nejlépe odpovídá vašim osobním potřebám a vkusu.

Vivibox současně nabízí i kompaktnější kempingové vestavby pro menší vozy, které se vejdou třeba do populárního SUV RAV4. Standardně jsou vybaveny malou kuchyňkou a dvoumístným rozkládacím lůžkem.

Pojízdná dílna pro mechaniky

Foto: Lukáš Volšický

Sen všech kutilů: Dodávka Proace přestavěná společností Würth na pojízdnou dílnu.

Pracujete rukama, poskytujete servis zákazníkům po celém Česku a využili byste mobilní dílnu? Ať budete cestovat s kompaktnějším Proacem City, nebo standardním Proacem, díky společnosti Würth můžete novou užitkovou dodávku vylepšit snem všech kutilů. Vestavěnou mobilní dílnou s regály, praktickými schránkami a širokou individualizací – díky modulární koncepci si ji můžete naspecifikovat přesně tak, jak potřebujete. Vejde se do ní všechno nářadí i klasický svěrák.

Komunální vozy pro údržbu obcí

Foto: Lukáš Volšický

Užitkové pick-upy Toyota Hilux lze přestavět na komunální vozidla pro údržbu obcí. Sněhový pluh a rozmetadla soli se v letní sezoně jednoduše sundají a mohou sloužit třeba jako malé náklaďáky.

Zapomeňte na zastaralou multikáru, v současnosti můžete udržovat obce i soukromé objekty pomocích užitkových pick-upů. Tuzemští výrobci HS Automobil a P&L ve spolupráci s českou Toyotou vyvinuli komunální techniku na základech spolehlivých Hiluxů. Ať už zvolíte libovolného z dodavatelů, oba nabízejí sněhové pluhy, elektrická rozmetadla soli a další specifické vybavení. Vše následně můžete odstrojit a používat váš Hilux jako normální vozidlo. Toyota k tomu doplňuje, že obě přestavby jsou ideální pro letní i zimní údržbu venkovních prostorů obcemi i dalšími subjekty.

Expediční speciál pro dobrodruhy

Foto: Lukáš Volšický

Expediční Hilux do nepohody. S přestavbou od australských specialistů ARB se nemusíte bát vyjet do divočiny.

Zajímá vás kempování, ale neradi vysedáváte v kempu a raději byste vyzkoušeli stále oblíbenější kempování na divoko? Zapomeňte na klasický obytný vůz, s ním se nedostanete moc daleko od zpevněných cest. Raději si připravte nezastavitelný expediční speciál vycházející z užitkových pick-upů. Toyota vám nabízí buď českou úpravu Alucab, nebo australskou přestavbu ARB. Hilux s vybavením od protinožců sice není moc „lokální“, ale je vybaven zastřešenou korbou s rozkládací kuchyňkou, střešním stanem, střešním nosičem, šnorchlem pro brodění i pevnostním nárazníkem. S tímhle strojem se v terénu neztratíte.

Praktická přestavba pro handicapované

U českých prodejců značky dokonce můžete objednat i speciálně upravenou nejmenší profesionální Toyotu pro pohodlnější přepravu handicapovaných osob. Ve spolupráci se společností API vzniká Proace City s úpravou na bezbariérový automobil s využitím snížené podlahy FlexiRamp. Celková koncepce je navíc navržena tak, aby se handicapovaná osoba necítila jako odstrčená a pouze naložená do zavazadlového prostoru.

Foto: Toyota

Náročná přestavba Toyoty Proace City na vůz pro přepravu vozíčkářů vyžaduje vyřezávaní podlahy karoserie v zadním převisu.

Původně malá osobní dodávka přitom při přestavbě prochází radikální úpravou vyžadující vyříznutí části podlahy v zadním převisu karoserie. U spalovacího motoru náročná přestavba vyžaduje třeba přemístění výfukového potrubí nebo nádrže pro kapalinu AdBlue. U elektromobilu Verso EV je překvapivě jednodušší, protože není třeba řešit výfukové potrubí a řez ani nezasahuje do prostoru baterie.

Armádní pick-upy pro vojáky

Foto: Lukáš Volšický

Nové Hiluxy pro Armádu České republiky už běžně potkáváme na silnicích.

Užitkové Toyoty jsou relativně novým přírůstkem také ve službách Armády České republiky. Populární Hiluxy pro české vojáky speciálně upravuje firma Glomex a armáda je oficiálně označuje jako vojenská zabezpečovací vozidla. Nahrazuje jimi archaické UAZy 469 a zastarávající Defendery. A my už jsme v minulých měsících měli příležitost si nejnovější speciál pro armádu prohlédnout. Detailně se s ním můžete seznámit v naší reportáži.

Reklama

Načítám