Hlavní obsah

Pražské NTM zve nadšence na výstavu Vavříny s vůní benzinu

Foto: Národní technické muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní technické muzeum v Praze vzdává hold meziválečnému československému motoristickému sportu a zve veřejnost na aktuální výstavu „Vavříny s vůní benzinu“. Díky pečlivě připravené expozici tak nahlédnete do historie závodění i životů nejvýznamnějších československých závodníků.

Článek

Okouzlují vás fascinující příběhy o legendárních závodních autech, hazardujících jezdců bez pudu sebezáchovy a slavných či zapomenutých automobilových soutěžích? Národní technické muzeum v Praze nedávno slavilo úspěch s tematickou výstavou Fenomén Jawa, vyprávějící historii motocyklů značky, a v současnosti láká na novou výstavu, vzdávající hold dalším příběhům z motoristické historie Československa.

Aktuální výstava „Vavříny s vůní benzinu“ osloví zejména milovníky historických automobilů a závodění, jelikož vypráví příběhy meziválečného automobilového sportu a ukazuje jeho význam v životě tehdejší československé společnosti. Muzeum si navíc dává záležet na autenticitě a většina z vystavených exponátů jsou originální vozy, které se připomínaných soutěží skutečně zúčastnily.

Foto: Národní technické muzeum

Výstava ukazuje originální závodní automobily i autentické ceny ze slavných závodů minulosti

V expozici výstavy stojí celkem čtyřiadvacet historických automobilů, z nichž sedm pochází ze sbírky Národního technického muzea, dva jsou vypůjčeny z mladoboleslavského Škoda Muzea a zbytek pochází ze soukromých sbírek. Zajímavým doplňkem jsou i autentické trofeje z domácích i zahraničních závodů a soutěží – např. plastiky Ladislava Šalouna a Otakara Švece.

Výstava se nezaměřuje pouze na nejslavnější československé závody, jako je závod do vrchu Zbraslav–Jíloviště, Velká cena na Masarykově okruhu v Brně a vytrvalostní závod 1 000 mil československých, ale připomíná i další domácí závody a starty československých závodníků v zahraničí, přičemž nechybí ani dálkové automobilové expedice na cizí kontinenty.

Znovu nahlédnete do životů nejvýznamnějších československých závodníků jako Elišce a Vincenci Junkovým, Jiřímu Kristianu Lobkowiczovi, Zdeňku Pohlovi, Janu Kubíčkovi, Jindřichu Knappovi a řadě dalších slavných osobností. Pečlivě připravená poučná výstava je tak určena všem nadšencům se zájmem o poctivou historickou techniku a automobilovou historii.

Výstava „Vavříny s vůní benzinu“ v Národním technickém muzeu v Praze trvá do 1. května 2022. Vyjma pondělních dnů je pravidelně otevřeno každý den od 9 do 18 hodin, včetně víkendů a státních svátků. Základní jednorázová vstupenka stojí 250 korun, snížená vstupenka stojí 130 korun a rodina s dětmi do 16 let zaplatí zvýhodněnou cenu 470 korun.

Reklama

Načítám