Hlavní obsah

Renault Symbioz je první pojízdná místnost na světě

Francouzská automobilka nabízí autonomní vůz dokonale integrovaný do každodenního života. Natolik, že si podle ní ani nevšimneme, že někam jedeme, abychom se mohli dál věnovat svým zábavám a povinnostem. Děsivá realita, nebo naštěstí zatím pouze fikce.

Článek

Přesuňte se s Renaultem do roku 2030, kdy budeme podle všeho jezdit bez výjimky v elektrických autonomních vozech, takže nebude potřeba sedět za volantem, ale naopak v klubovém uspořádání se sedačkami proti sobě a spoustou vnitřního prostoru. Auto začne připomínat herní místnost, ve které se lze bavit hraním her (virtuálních), nebo třeba jen odpočívat a číst noviny (elektronické). Auto bude doslova místností, protože když ho zaparkujete doma, nebudete potřebovat garáž - samotný dům bude navržen tak, aby se k němu auto "přisálo", a dveřmi ve stěně pak vejdete do domu, zatímco vůz se napojí na jeho obvody a začne se dobíjet, případně si přes internetovou síť stáhne nejnovější updaty.

Symbioz pak můžete využívat jako místnost i ve chvíli, kdy parkuje. Kdykoliv do něj ale můžete odkudkoliv z domu zadat cílovou adresu, naházet do něj tašky a děti, a vydat se vstříc svým pochůzkám. A taky si na cestě tam nebo zpátky odpočinout, protože auto vás samo odveze, kam potřebujete. Růžová budoucnost, ne? Ve videoklipu se naštěstí Symbioz nepřisává k domu doslova, ale využívá propojené podlahy a následně vystoupá do své vlastní garáže, ale koncepty, které měly doslova stěnu vozu spojenou se stěnou domu už jsme také viděli (dokonce i inspirované filmem Minority Report). Symbioz má dokonce v jednom ze záběrů i volant, ačkoliv ho rychle schová do palubní desky, aby se s řízením nikdo nemusel obtěžovat. Brr... 

Reklama

Načítám