Hlavní obsah

Renault 5 Turbo 2 - kupte si monstrum skupiny B

Foto: Archiv Garáž.cz

O podobných autech jsme na našich stránkách psali už několikrát. V poslední době se objevuje hodně zajímavých veteránů, ale většina z nich je finančně z říše snů. Tento Renault je ale za relativně nízkou cenu.

Článek

Auta rallyové skupiny B jsou opravdovými legendami a fanoušci automobilových soutěží si je oblíbili především pro jejich brutální výkon a neskutečnou rychlost. Právě proto také tahle skupina skončila. Postupem času se na trhu s veterány začaly tyto speciály objevovat. Ať už v závodní úpravě nebo v sériovém provedení. Automobilky, které chtěli do mistrovství světa vstoupit, totiž musely vyrobit okolo 200 homologačních kusů, které byly určeny pro běžné silnice.

Foto: Archiv Garáž.cz

To samé platilo také pro automobilku Renault, která na soutěžní tratě poslala model 5 Turbo. Nebyl nejůspěšnější, protože měl nad zadní nápravou umístěn přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,4 litru s výkonem 160 koní. Konkurence byla podstatně výkonnější. Nic to nemění na tom, že jde o stejně vzácný veterán. Automobilka Renault vyrobila hned dvě varianty modelu 5 Turbo. Ta druhá, která jde teď do aukce byla technicky horší, ale je možná cennější, protože se jí vyrobilo pouze 200 kusů. Některé lehčí díly byly v tomto případě vyměněny za originální z modelu 5 a zároveň byla dvojka o něco levnější.

Foto: Archiv Garáž.cz

Teď se jedna nabízí na aukci v Anglii. Jde ve své podstatě o nálezový kousek v před renovačním stavu a očekává se, že se v přepočtu prodá za 750 - 900 000 Kč. Realita však může být jiná, zálež na zájmu dražitelů. Ale je to vcelku dobrá cena. Vůz je kompletní po druhém majiteli, byl dlouhou dobu garážován a jde o jeden z 200 vyrobených kusů verze 2. Dokonce jsou k němu i originální faktury a další historické dokumenty. Pokud ho někdo vydraží a pustí se do renovace má šanci, že na něm ještě vydělá. V současné době se podobný vůz v dobré kondici prodává za více než 3 000 000 Kč. Tak jestli máte chuť, tak šup na letadlo, odletět do Anglie a vydražit. Renault 5 Turbo 2 nabízí aukční síň Silverstone Auctions.

Reklama

Načítám