Hlavní obsah

Prodeje osobních aut rostou, loňská čísla jsou ale daleko

Foto: Shutterstock / Roman Babakin

Češi o nová osobní auta stále stojí. Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů (SDA), který eviduje nové registrace osobních vozů. V červnu Češi přihlásili téměř 21 tisíc aut, což je výrazný meziměsíční nárůst, podle ekonomů se ovšem jedná o uspokojení takzvané odložené poptávky, kterou podporují také prodejci vozů řadou akcí.

Článek

Pokud se vás opatření spojená s koronavirovou krizí nedotkla, je zřejmě vhodný čas na nákup nového automobilu. Alespoň tak podle dat SDA uvažují Češi, kteří si v červnu pořídili 20 771 vozů. Meziměsíčně se jedná o třetinový nárůst, v porovnání s letošním dubnem se aut registrovalo dokonce dvojnásobné množství.

Prodejci vozů z těchto čísel radost ale nemají. Letošní červen je nejslabší od roku 2015, narůst navíc nenaznačuje trend, nýbrž se zřejmě jedná o takzvanou odloženou poptávku, kdy si lidé vůz chtěli koupit už v březnu, či dubnu, čekali ovšem na ukončení všech hygienických opatření spojených s nákupem nového vozu. Alespoň si to myslí ekonomové z českého zastoupení auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers (PWC).

Ti poukazují i na to, že vyšší čísla mají na svědomí různé slevové akce. PWC odhaduje, že letos dojde k registraci 195 tisíc nových osobních automobilů v Česku. Meziročně by se tak jednalo o více než pětinový pokles. Vedle pandemie sehraje roli také zdražování automobilů, které mají na svědomí přísnější emisní normy, ale i pokles kurzu koruny.

Pokud se podíváme na to, jaká auta Češi kupovali, překvapení nebudeme. Stále je znát naprostá dominance místní automobilky Škoda Auto, která si zabrala prvních šest příček mezi modely. Nejoblíbenější tak byla Octavia s 2 316 kusy, Fabia (2 001 kusů) a bronz si odnesl Kamiq (1 092 kusů), který meziměsíčně na třetí příčce nahradil Scalu. Až na sedmém místě najdeme zahraniční vůz – Dacia Duster (538 kusů).

Foto: Jakub Deml

Škoda Octavia – Oblíbený člen rodiny

Roste ovšem obliba motocyklů. V květnu jsme psali o rekordních prodejích, červen ovšem tato čísla dokonce překonal. Nově se registrovalo 3 207 motorek, což je meziměsíční nárůst o dvě procenta. I když se nezdá, že by to bylo hodně, připomínáme, že květnová čísla byla o celou třetinu vyšší než dubnová.

Jinak se trendy příliš nemění. Třetinu nových vozů registrovaly fyzické osoby, zbytek firmy. Naprostá většina motorů běží na klasická fosilní paliva, elektřina, ani plyn zatím s čísly příliš nezamíchaly. S přehledem nejoblíbenější zůstávají SUV. Polovina všech registrovaných aut je buď bílá, nebo šedá.

V červenci uvidíme, zda se prodeje aut opět propadnou pod hranici 14 tisíc, kde oscilovaly v předchozích třech měsících, nebo budeme naopak svědky rostoucí obliby zbrusu nových vozů. Bude také zajímavé sledovat čísla u motocyklů. Sedmý měsíc a s ním spojený začátek druhé poloviny sezony bývá na prodeje už slabší, ovšem pokud jsme svědky exodu na jednu stopu, můžeme být ještě překvapeni.

Reklama

Související témata:
Načítám