Hlavní obsah

Pro bezpečné řízení je nutný ostrý zrak nebo speciální brýle

Foto: Zeiss.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte představu o tom, jak moc ovlivňuje zrak schopnost řízení automobilu? Nemluvíme tu o jízdě se zavřenýma očima. Hovoříme o zhoršené viditelnosti a tím o snížené reakční rychlosti řidiče až o několik vteřin. Za volantem to může být fatální.

Článek

Jízda proti slunci, pohyb v husté mlze, mokrá vozovka odrážející ostré světlo nebo naopak přechod mezi dnem a nocí, kdy soumrak smazává zřetelné kontury a lidské oko má problém s orientací. To vše jsou situace, kdy jsou oči nadměrně namáhané a vlivem soustředění na jízdu i unavené. Jak tento problém řešit? Ideálně brýlemi pro řidiče se specializovanými brýlovými čočkami.

Nepodceňujte pravidelné vyšetření

Kvalitní čočky na řízení méně namáhají oči, optimalizují zónu vidění a zlepšují bezpečnost při řízení. Je pochopitelné, že při pořizování brýlí by se měl řidič nejprve poradit s očním specialistou tedy optikem či optometristou a pravidelně absolvovat vyšetření zraku.

Na vyšetření zraku by aktivní řidiči měli chodit každé dva roky, starší ročníky nad 65 let jednou za rok. U starších lidí přichází také tak zvaná presbyopie, při níž krystalická oční čočka ztrácí svou pružnost, a to mimo jiné ztěžuje zaostřování na blízké objekty. Abyste bezpečně řídili, měli byste vidět bez oslnění a odrazů během dne, ale také jasně a kontrastně v noci. K tomu vám pomohou antireflexní sluneční brýle nebo brýle na dálku pro řízení.

Foto: Zeiss.cz

Zvlášť v noci oči při řízení doslova trpí

Čočky, které pomohou s řízením

Brýlové čočky ZEISS DriveSafe dostupné v jednoohniskové a progresivní verzi minimalizují únavu očí při řízení, řidičům umožňují lépe vidět a dorazit tak do cíle bezpečně a bez stresu. Díky menšímu odrazu světla pomohou s lepším odhadem vzdálenosti, lépe s nimi uvidíte za tmy, omezí podráždění odraženým světlem a pomohou vám rychleji a snadněji zaostřit na dění uvnitř i mimo vůz.

Design čoček DriveSafe společnosti ZEISS počítá s rozšířenými zornicemi za slabého světla, zvyšuje vnímaný kontrast, zlepšuje zrak za nepříznivého počasí a omezuje možná zkreslení na okraji čoček – zejména u progresivních čoček. Progresivní provedení znamená, že speciálně vyladěné zóny na blízko, střední vzdálenost a přechodné zóny zajišťují pohodlnou změnu zaostření, omezují horizontální pohyby hlavy a nositeli tak zaručují mnohem dynamičtější zrak. Čočky jsou také opatřeny speciální antireflexní povrchovou úpravou prémiové kvality.

Foto: Zeiss.cz

Díky speciálním brýlím budete jistě řídit i ve složitých situacích

Sleva díky výročí

Pořídit si můžete také samozabarvovací brýlové čočky se zabudovanou ochranou proti slunci. Ztmaví se během vteřiny a vyjasní v průběhu několika málo minut. Samozřejmostí je stoprocentní UV ochrana.

Dobrá zpráva na konec. Tento rok se nese ve znamená oslav 175. výročí založení společnosti ZEISS, takže v období od 1. října 2021 až do 30. listopadu 2021 získáte brýlové čočky DriveSafe se slevou 17,5 %. Stačí navštívit partnerskou oční optiku.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Garáž.cz.
Související témata:
Načítám