Hlavní obsah

Poznávačka za pět milionů dolarů

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených Arabských Emirátech už opravdu nevědí, co s penězi. A jestli máte pocit, že když šla ropa dolů, že začali šetřit, jste na velkém omylu. Co dáte chlápkovi, co má všechno? Drahou espézetku.

Článek

Každý na světě chce být jedničkou, ale ne všichni na to mají. Tohle univerzální pořekadlo platí ve Spojených Arabských Emirátech stonásobně, a když dojde na dražbu státních poznávacích značek, mohou se místní miliardáři přímo utlouct, aby měli to svoje číslo. Pět milionů dolarů (resp. 4,9 milionu) za číslo jedna vám může připadat přemrštěných, ale uvědomte si, že v těchto končinách v podstatě nemůžete mít sériové auto bez toho, aby měl váš soused to samé, nebo třeba rovnou dvě. Veyron, LaFerrari, McLaren P1? Ty najdete na parkovišti před obchoďákem v několika exemplářích. Ovšem poznávačka s číslem jedna, ta je opravdu jen jedna. A proto je taky nejdražší a přesahuje hodnotu auta. 

Počty jsou jednoduché - značky 1 až 10 jsou nejdražší, hned za nimi následují líbivé 11, 22 atd. a pak je samozřejmě velká sháňka po číslech označujících třeba váš model vozu (458, 599, 918). Zchladit žáhu by vám mohlo, že tyto aukce jsou charitativní a veškerý výtěžek z prodeje hliníkových štítků jde na pomoc potřebným. A oněch necelých pět milionů za jedničku rozhodně není rekordem. V jiném Emirátu totiž už v roce 2008 vysázel jeden obchodník za značku s jedničkou neuvěřitelných 14,3 milionů dolarů.

Reklama

Načítám