Hlavní obsah

Poutáte se v autě? A poutáte se správně?

Foto: Shutterstock

Správné poutání v autě je nezbytné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní pásy v osobních automobilech zachránily při nehodách již více než milion lidských životů. Ačkoliv se naštěstí v autě poutá velká většina lidí zcela automaticky, ne všichni to dělají správně. Možná netuší, že tak ohrožují své vlastní zdraví. Poradíme vám, jak se správně připoutat.

Článek

Věděli jste, že bezpečnostní pásy nejúčinněji fungují do rychlosti 50 km/h? Se zvyšující se rychlostí se jejich účinek snižuje, což ovšem nic nemění na tom, že vám při nehodě zachrání život! Jejich efekt se odvíjí od druhu srážky. V případě čelního nárazu je účinnost pásu 43 %, v případě bočního nárazu 39 %, při střetu zezadu 49 % a při převrácení vozu až 77 %.

Správná pozice za volantem

Stejně jako si seřizujete volant nebo sedadlo, je nezbytné si správně seřídit i bezpečnostní pás. Před cestou proto nastavte jeho výšku, dotáhněte jej a k tomu správně nastavte opěrku hlavy. Jen tak budete v autě sedět pohodlně, ale i bezpečně. S tím souvisí právě i to nastavení sedadla. Jeho vzdálenost od pedálů by měla být taková, aby při prošlápnutí pedálů nohy byly stále pokrčené v kolenou.

Správné nastavení bezpečnostního pásu

Pamatujte, že bezpečnostní pás je potřeba nastavit tak, aby cestujícímu za žádných okolností nevedl přes krk! Pás vždy musí vést přes rameno. Důvod? Pokud by pás vedl přes krk, mohl by v případě nehody způsobit závažné řezné zranění v místě, kde vedou tepny. Spodní část pásu pak musí pás vést přes pánevní kosti, nikoliv břicho.

Po zapnutí by pás měl pevně přiléhat k tělu. Je možné, že je vám jeho pevnost nepříjemná, ale vězte, že v případě nárazu uvolněný pás nezachytí tělo okamžitě, a to bude pokračovat v pohybu k čelnímu sklu vysokou rychlostí mnohem delší dobu. A tím více se přiblíží k vybuchujícímu airbagu. Řada lidí si pás úmyslně povoluje v oblasti pasu, ženy zase často pás drží rukou, aby je netlačil do prsou. V takovém případě pás zafunguje až se značným zpožděním, tělo nezastaví a zvyšuje se riziko zranění nejen od airbagu, ale i od samotného bezpečnostního pásu. Mimochodem, stejně špatně, jako když jsou pásy povolené, fungují i ve chvíli, kdy na sobě máte hodně vrstev oblečení. Bezpečnostní pás se totiž ani v tomto případě dostatečně nepřitiskne k tělu a hrozí zbytečná poranění. V zimních měsících byste tedy měli zvážit, jaké oblečení máte vy a vaše posádka na sobě. Věřte nebo ne, bez bundy se vám bude řídit lépe.

Kdy airbag spíše škodí, než pomáhá?

Jak už jsme zmínili výše, airbag vás nemůže zachránit, pokud nejste správně připoutaní. Je to proto, že ve chvíli exploze airbagu se vlastně ve zlomku sekundy naplní velký objem. Když má dojít ke střetu s letící hlavou, je vak maximálně nafouknutý, a tedy velmi tvrdý, protože je v něm velký tlak. Tělo svou hmotností začne vyprazdňovat vak a hlava se tak pružně zadrží. Systém ale počítá s připoutáním. Experti na bezpečnost ze Škody Auto tvrdí, že pokud není posádka připoutána, mění se jejich těla při nárazu na rozjetý vůz. A to jak svou rychlostí, tak hmotností.

Pokud nejste připoutaní, může vám airbag dokonce zlomit vaz. Pro minimalizaci rizika montují všichni výrobci do automobilů pyrotechnické předpínače bezpečnostních pásů. Ty fungují tak, že v případě nárazu se pás automaticky dotáhne a tělo se zafixuje ve správné poloze. Je prokázáno, že pokud jsou předpínače použity společně s airbagy, výrazně se snižuje riziko zranění.

Poutání v těhotenství

Ani těhotným ženám se nevyhýbá povinnost jezdit v autě připoutané. Správné použití tříbodového bezpečnostního pásu pomáhá při prudkém brzdění či autonehodě minimalizovat riziko tzv. Seat belt syndromu, při kterém dochází ke zvýšenému tlaku na břicho ženy a možnému poranění dělohy i plodu. Ramenní popruh, který by nikdy neměl sklouznout z ramene, směřuje mezi prsy nad vrcholem břicha těhotné. Upnutí musí být pohodlné – ani těsné, ani příliš volné. Spodní část pásu musí vést vždy pod břichem těhotné, nikdy přes něj.

Už tedy víte, že správné připoutání je nezbytnost, bez které bychom vůbec na silnice vyjíždět neměli. A nejde jen o nás, ale i naši posádku. Pamatujte, že správně připoutané musí jezdit i děti nebo domácí mazlíčci. O tom všem už jsme vám říkali a odkazy na příspěvky k tématu poutání najdete výše. Věnujte jim svůj čas, vždyť jde o zdraví. A to máme všichni jen jedno.

Reklama

Načítám