Hlavní obsah

Porsche zabránilo Jaguaru, aby si koupil Silverstone

Foto: Archiv Garáž.cz

Slavná britská trať a dějiště ostrovní Grand Prix je sice jakž takž výdělečná, ale z hubených zisků nezbývá aktuálnímu majiteli, britského spolku automobilových závodníků, na nové investice. Jaguar to mohl změnit.

Článek

Na Silverstone to během roku žije. Grand Prix je pomyslným vrcholem sezóny, ale jinak se tu jezdí spousta menších sérií a závodů, Nissan tu pořádá finále evropské Gran Turismo Academy, pořádají se tu dny otevřených dveří a také tu má Porsche své jízdy pro zákazníky. A když se dá hromádka k hromádce, nakonec je Silverstone v zisku. Ovšem tak maličkém, že na plánované opravy trati a její modernizaci nezbývá dost peněz. Proto aktuální majitelé nabídli trať k prodeji nikoliv nejvyšší, ale nejzajímavější nabídce. Nový majitel za ní musí nejen zaplatit, ale především se zaručit, že provede zmíněnou modernizaci, a v neposlední řadě představit plán, který povede k vyšší návštěvnosti a atraktivitě okruhu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jaguar tohle všechno má. Třiatřicet milionu liber se může v kontextu popularity Silverstone zdát podezřele málo, ale částka nezahrnuje plánovanou modernizaci trati i okolí, výstavbu hotelu, muzea a dalšího zázemí. Zní to skoro až megalomansky, ale Jaguar jištěný indickými penězi si podobné plány může dovolit. Všechno ale naráží na konkurenční automobilku, která nabídku Jaguaru zablokovala. Porsche to udělalo, aby ochránilo své vlastní zájmy. Pořádá totiž na Silverstone jízdy pro své zákazníky a má ve smlouvě podmínku, že na okruhu nebude žádná jiná automobilka provozovat podobný program. A Jaguar se netají tím, že by sem chtěl přestěhovat svou centrálu a kromě testování tu nabízet zákazníkům jízdy.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je v tom přirozeně i určitá rivalita, ostatně Jaguar se netajil při prezentacích některých modelů (F-Type, F-Pace) tím, že jde po krku právě stuttgarstské automobilce. Ta ho teď z koupě Silverstonu na oplátku vyšachovala. Pro fanoušky okruhu to možná není příliš pozitivní zpráva, ale kupců je prý ve frontě hned několik. Tak snad se některý Porsche zalíbí a trať se dočká zasloužené revitalizace.

Reklama

Načítám