Hlavní obsah

Policie osedlá 40 nových motorek od BMW

Foto: Facebook - Renocar BMW Motorrad

Nová BMW R 1250 RT pro PČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Vozový park PČR se rozšířil o 40 nových motocyklů BMW, které si policisté už i převzali. Celkově tak sedlají již 190 motorek bavorské značky, která však své jednostopé stroje vyrábí v Berlíně. Současná zakázka čítala 55 strojů a 40 právě převzatých motocyklů jsou cestovní dvouválce R 1250 RT.

Článek

Nové dvanáctsetpadesátky doplní a zároveň obmění stávající motocyklovou flotilu, která přichází ke slovu hlavně v situacích, kdy je potřeba rychle reagovat na problémy v husté dopravě. Tou se totiž motorka proplete výrazně snáz než auto. Zároveň jsou však policejní motorky používány coby doprovodná vozidla při různých akcích, ale jezdí se s nimi i v rámci preventivně-bezpečnostních akcí, konaných přímo pro další motorkáře. Policejní motocykly rozhodně neumí měřit a nejsou primárně určeny k tomu, aby kontrolovaly účastníky dopravy.

Jak už padlo výše, kompletní policejní flotila čítá 190 motorek, z nichž 90 kusů jsou polokapotované naháče menší kubatury F 800 GT. Dalších 60 kusů jsou pak dvouválcové boxery R 1200 RT – tedy předchozí generace zbrusu nových R 1250 RT. Nové motorky už jsou vybaveny větším motorem o vyšším výkonu 136 koní, disponujícím technologií variabilního časování ventilů ShiftCam. Test tohoto nového motoru jsme vám přinesli před pár dny v článku o sportovně laděném naháči R 1250 R.

Už z předchozí generace R 1200 RT byli policisté podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha nadšeni. Příslušníci sedlající cestovní dvouválce od BMW si prý pochvalují hlavně ovladatelnost a podvozek, ovšem motorky od BMW mají pro účely policie ještě jednu výhodu. BMW totiž vyrábí policejní verze už továrně, takže je motocykl z výroby dodán s majáky a veškerým nezbytným příslušenstvím.

Reklama

Související témata: