Hlavní obsah

Pátý level autonomního řízení? Budeme spát nebo relaxovat!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autonomnímu řízení se nevyhneme, ale co nás čeká? Volné chvilky, které budeme moci využít ke čtení, spaní, odpočinku nebo diskuzi se spolucestujícím. Kdy to přijde? V roce 2030, alespoň podle BMW.

Článek

Automobilky se na celém světě masivním způsobem pustily do vývoje autonomního řízení a každá je různě daleko, resp. slibuje nám hory doly za dva, tři, pět nebo deset roků. Nejnověji ukázuje BMW, kde se právě nachází a co nás v následujících letech čeká. Nebude to už příliš dlouho trvat a dočkáme se zaslouženého odpočinku za volantem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mnichovská automobilka počítá s tím, že se s autonomním řízením dopracuje až k plně autonomní páté úrovni. V tuto chvíli jsou na druhém stupni, což znamená, že si třeba sedmičkové BMW můžete vyparkovat z řady dálkovým ovládáním a při jízdě není problém na nějakou dobu pustit volant. Vůz se dokáže sám udržovat v pruzích a nepotřebuje asistenci řidiče při zpomalování a zrychlování. Po zhruba půl minutě vás ale vůz vyzve, abyste převzali řízení, které následně opět můžete přenechat na voze samotném. Důvěřuj, ale prověřuj.

Třetí úroveň ještě nebude nikterak zajímavá a převratná. Bude možné se na chvilku přestat věnovat řízení, včetně soustředění pohledu na jiná místa, než je silnice. Opět ale jen na určitý časový úsek, po kterém vás vůz vyzve k převzetí řízení. Autonomní řízení třetí úrovně navíc zvládne větší množství manévrů, než je dnes zvykem. Tento level se v nových automobilech objeví již relativně brzy. Výraznější pokrok nastane až u čtvrté úrovně, která bude na trhu od roku 2021. Tady už bude možné sklopit sedačku a na chvilku si zdřímnout, relaxovat nebo číst si noviny. Automobil už bude schopen větší část cesty řídit úplně sám a pouze v některých mezních případech požádá o převzetí kontroly nad vozem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Úplným vrcholem, který by měl v režii BMW přijít v roce 2030, bude pátá úroveň autonomního řízení, kdy se ve voze zasune nebo jinak schová volant s pedály, sedačky bude možné otočit proti sobě a udělat si z automobilu doslova obývák. Automobil se tak bude schopen pohybovat úplně sám bez potřeby zásahu řidiče. Některé vozy dost možná ani volant mít nebudou a my tak definitivně přijdeme o možnost vůz jakkoliv řídit.

Reklama

Načítám