Hlavní obsah

Operace Saab pokračuje, opět ho koupili Číňané

Foto: Saab

Model Saab 9-3X není žádnou novinkou, Číňané ho ale chtějí oprášit a pustit zpět na silnice

Třetí největší investiční společnost v Číně, skupina Evergrande, zaplatila 930 milionů dolarů za 51 procent akcií znovuzrozeného výrobce automobilů Saab. A chce značku vrátit na evropské silnice! Aktuálně vyrábí vozy založené na modelu 9-3, „žhavou novinkou“ by měla být verze 9-3X. Ale pozor, bavíme se o elektromobilech...

Článek

Pokolikáté už? Někdo koupí Saab, utopí v něm jmění a pak je rád, že se ho zbaví. Pro ty, kteří už si nevzpomínají, tak Saab je bývalá švédská automobilka, jež vyráběla velmi zajímavá a specifická auta, která byla všechno, jen jen nudná a uniformní. To ji ale bohužel nakonec zabilo – vysoká cena a úzká cílová skupina posléze znamenaly nedostatek peněz na vývoj a nakonec i na výplaty. Saab skončil a investoři si ho přehazovali jako horký brambor.

V Evropě už si Saab nekoupíte, ale v Číně ano. Jde o auta vyráběná na základech modelu 9-3 a asi vás nepřekvapí, že je pohání elektřina. Celou produkci zaštiťovala až doposud společnost EV Electric National Vehicle Sweden (NEVS), v níž před pár dny koupila majoritní podíl právě Evergrande. Roční produkce továrny byla 50 tisíc aut, výroba začala v roce 2017 a není bez zajímavosti, že společnost je částečně vlastněna městskou vládou v Tianjin v severovýchodní Číně.

Podle dohody NEVS a Evergrande by měl nový vlastník investovat do dalšího rozvoje značky a hned na začátku i do elektrického modelu 9-3X, a to tak, aby automobily připravil i pro prodej v Evropě. Obě společnosti vydaly samozřejmě košatá vyjádření o společné zářné budoucnosti, ale drtivá většina fanoušků má jasno… Tohle nemůže (opět) dobře dopadnout.

Reklama

Související témata:
Načítám