Hlavní obsah

Octavia Cup 2016: Z vítězství se radoval Tomáš Pekař

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Pekař se stal prvním vítězem závodního víkendu Škoda Octavia Cupu na mosteckém Autodromu. Český úspěch podtrhl druhým místem Michael Vorba. Na třetím místě dojel největší soupeř Tomáše Pekaře v boji o celkové vítězství, maďarský závodník Gabor Tim.

Článek

V dopolední kvalifikaci si první řadu na startu vyjeli Tomáš Enge a Tomáš Pekař. Enge však při letmém startu zaváhal a Pekař s Gáborem Timem šli do čela. Kritickou šikanu za cílovou rovinkou ustálo šestnáctičlenné startovní pole bez úhony, naneštěstí o pár metrů dál došlo ke kolizi mezi Jakubem Klobásou, Richardem Meixnerem a Radkem Barešem. Na dráhu vyjel safety car a po několik kol vedl zbývající peleton jezdců v pořadí Pekař, Tim, Enge, Adam Rzepecki a Vorba.

Hned po restartu udělal Vorba radost svému týmu Action Racing a začal se tlačit dopředu. Nejprve si poradil s Rzepeckim ze stáje Interia a v následujícím kole překonal i Engeho. Pekař měl sice výhodu domácího okruhu, ale Gábor Tim tvrdě tlačil na vedoucí oranžovou Octavii týmu Carpek Service. Při brzdění do šikany se jej Tim pokusil překvapit a dveře na dveře se oba propletli úzkými zatáčkami na pravou a levou stranu. Byl to ale Pekař, který lépe akceleroval a vedení si udržel. Ze souboje jezdců Apex Racing a Carpek Service nejvíce těžil Michael Vorba a rozšířil vedoucí skupinku na tři Octavie. Zakrátko už byl před Timem a divákům na tribunách zajistil český double pod šachovnicovým praporkem. Dosavadní lídr šampionátu Gábor Tim se musel spokojit s třetím místem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Za první trojicí dojel Adam Rzepecki, následován duem týmu Steibel Motorsport August Macbeth – Sebastian Steibel. Na sedmém místě byl klasifikován Petr Fulín Jr, zatímco jeho týmový kolega z Automotoklub Most v AČR Tomáš Enge byl šachovnicovým praporem odmáván na místě osmém. První desítku uzavřeli Filip Sládečka (Action Racing) a Tomasz Rzepecki (Interia Team). Druhý závod Škoda Octavia Cupu na Autodromu Most se uskuteční v neděli ve 13:00 hodin.

Tomáš Pekař (Carpek Service, 1. místo) – „Měl jsem štěstí na startu, protože Tomáš Enge měl trochu horší start, takže jsem ho mohl rychle předjet. Závod byl přerušen safety carem, ale za to jsem byl i trochu rád, protože vždycky to první místo je takové nevděčné, kdy se musejí bránit ty výpady jezdců za vámi. Tentokrát jsem zezačátku odrážel útoky Gábora Tima a poté Michaela Vorby, ale oba jeli férově. Závod jsem sice pojal defenzivně, ale byly to nervy.

Michael Vorba (Action Racing Mania, 2. místo) – „Samozřejmě jsem si přál první místo, ale opět se ukázalo, že start z pravé strany není úplně ideální, protože se to v šikaně vždycky ucpe. Potom jsem zaspal restart závodu, kdy mi mí soupeři trošku ujeli, ale bylo z toho druhé místo po krásných soubojích, takže spokojenost. Zítra bude receptem na úspěch nedělat chyby a dostat se dopředu co nejrychleji. Od začátku jít do toho a riskovat.“

Gábor Tim (Apex Racing, 3. místo) – „Byl to fajn závod. Měl jsem dobrý start, když jsem byl v šikaně druhý, ale nedokázal jsem to udržet. S Tomášem Pekařem jsme si užili pěkné a férové souboje, nicméně on je tady doma a já jsem zde startoval poprvé. Stále ale vedeme a to je nejdůležitější.“

Tomáš Enge (VIP jezdec) – „Já jsem si závod náramně užil, měl jsem v něm spoustu předjížděcích manévrů, ale bohužel to bylo opačně, že ostatní předjížděli mě a ne já je. Asi jsem dnes neměl svůj den. Uvidíme zítra, třeba se na to lépe vyspím.“

Olga Lounová (VIP jezdec) – „Na začátku to bylo dost adrenalinové, protože v prvním kole byla velká nehoda. Potom jsem trochu nevěděla, kdy bude restart závodu po safety caru, ale celkově to bylo velké. Jela jsem si vzadu svůj závod a koukala jsem, jestli se budu zlepšovat. Zítra se budu snažit zrychlit.“

Výsledky prvního závodu:

1. Tomáš Pekař – Carpek Service

2. Michael Vorba – Action Racing

3. Gábor Tim – Apex Racing

4. Adam Rzepecki – Interia Team

5. August Macbeth – Steibel Motorsport

6. Sebastian Steibel – Steibel Motorsport

7. Petr Fulín jr. – Automotoklub Most v AČR

8. Tomáš Enge – Automotoklub Most v AČR

9. Filip Sládečka – Action Racing

10. Tomasz Rzepecki – Interia Team

Reklama

Načítám