Hlavní obsah

Obrazem: Fascinující detaily britských luxusních aut

Foto: Jakub Misík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prémiových aut je na světě spousta, jenže kde končí prémiovost a začíná luxus? A hlavně, co lze považovat za „aristokratický luxus“? Asi se všichni shodneme na tom, že žádné automobilky nevyzařují takovou auru luxusu jako britské Bentley a Rolls-Royce.

Článek

Leckdo může namítnout (a bude mít do určité míry pravdu), že na vrcholnou úroveň jízdních výkonů a komfortu nepotřebujete ani Bentley ani Rolls-Royce. Že si lze dokonale vystačit třeba s Mercedesem třídy S, který byť je na vrcholu svojí třídy, stojí oproti modelům jmenovaných britských značek zlomek peněz.

Na to lze odpovědět pouze „ano, ale…“. U britských aristokratických automobilek totiž dostáváte víc než jen komfort na palubě. Dostáváte luxusní detaily, které nemusí být na první pohled vidět, ale na pohled druhý jsou zcela fascinující. A právě detaily vytváří to, co by šlo nazvat „aristokratickým luxusem“. Protože jsem měl možnost několik modelů Bentley a Rolls-Royce vyzkoušet a blíže se s nimi seznámit, pár takových detailů jsem vybral. Pojďme se na ně podívat.

Foto: Jakub Misík

Jak praví Rolls-Royce „opravdový luxus je osobní záležitost“. Právě proto je vám ve vlajkové lodi značky – limuzíně Phantom – k dispozici „Phantom Gallery“. Jedná se o zasklenou plochu na palubní desce, do níž si můžete vložit nebo nechat vytvořit vlastní umělecké dílo. V Phantom Gallery už se objevily geometrické útvary z diamantů, mozaiky z ptačího peří nebo obrazy slavných malířů.

Foto: Jiří Čermák

Snad každý ví, že jsou stropnice v interiérech vozů Rolls-Royce posety hvězdami. Jen málokdo ale ví, že v moderních Rolls-Roycech můžete tu a tam vidět padat hvězdu, která skutečně přelétne po perforovaném koženém stropu. A málokdo taky ví, že se nejedná o nahodilé seskupení hvězd. Nejčastěji si prý zákazníci značky nechávají dělat hvězdnou oblohu, která přesně odpovídá té ze dne a místa jejich narození.

Foto: Jakub Deml

Jsou to právě světlomety, které dávají vozu výraz. A do světlometů modelů Bentley Flying Spur a Continental GT se můžete zasněně dívat hodiny. Jejich vnitřky jsou totiž inspirovány broušeným křišťálem, který vytváří fascinující podívanou. Při rozsvícení světel je potom celý vnitřek namodrale ozářen spoustou drobných zrcadlových plošek.

Foto: Martin Jánský

Může se to zdát jako drobnost, ale přesně o drobnostech to je. Jak v Bentley, tak v Rolls-Royce se výdechy klimatizace otevírají a zavírají táhly, jejichž pozoruhodnost oceníte teprve ve chvíli, kdy je vezmete do ruky. Táhlo z jednoho kusu oceli nemá ve svém uložení prakticky žádnou vůli a po své dráze se pohybuje s fascinující hladkostí. Člověk by za něj klidně tahal celý den.

Foto: Jiří Čermák

Samozřejmě nesmíme opomenout jeden ze základních historických kamenů Rolls-Royce – sošku Spirit of Ecstasy. Tu vytvořil počátkem minulého století umělec a bohém Charles Robinson Sykes a předlohou mu stála modelka a herečka Eleanor Thornton, v tomto případě zachycená s vlající róbou. Mimochodem při zamčení vozu se soška schová do přídi vozu. Zajímavostí také je, že je tato konkrétní soška v černé barvě – patří totiž do speciální edice Cullinan Black Badge.

Foto: Jakub Deml

Luxusní detaily britských aristokratických automobilů se neobjevují pouze v interiéru, ale klidně i pod kapotou. V tomto případě jde o krásné hliníkové víčko oleje, nacházející se na osmiválci modelu Flying Spur V8. Přesně takové drobnosti dávají jasně najevo, že se na podobných autech nešetří skutečně nikde.

Foto: Jakub Misík

Rolls-Royce má pochopitelně samostatnou zónu klimatizace pro každého pasažéra, malichernostmi, jako jsou teplotní stupně, vás však zatěžovat nebude. Nastavení teploty v Rolls-Royce probíhá jen a pouze pocitově, a to zvlášť na horní a spodní polovinu těla. Některé věci je prostě příjemnější nechat na autě.

Foto: Jakub Deml

Také Bentley má svoji sochu – a sice okřídlené písmeno B – znak samotné automobilky. Podobně jako u Rolls-Royce se umí soška schovat do přídi vozu, ale specialitou je v tomto případě její osvětlení. Svítící aerodynamická křidélka se na „Flying B“ objevila poprvé až v roce 2019 – tedy v roce stého výročí značky.

Foto: Jiří Čermák

Detail, na který právě koukáte, je přihrádka v zadních dveřích modelu Rolls-Royce Cullinan. A zajímavé je na ní vypolstrování pravou kůží. Rolls-Royce si na přírodních materiálech zakládá a s výjimkou koberců jsou všechny polstrované části interiéru potaženy jedině pravou hovězí usní ze skotu, žijícího ve vyšších nadmořských výškách. Zde je méně hmyzu, což znamená méně nedokonalostí na výsledné kůži.

Foto: Martin Jánský

Mechanické budíky v autech stále žijí, byť v trochu jiné podobě. Všechny nové modely Bentley jsou sice osazeny digitálními přístrojovými štíty a dotykovými obrazovkami, ale jakmile se panel s dotykovou obrazovkou pootočí, odhalí trojici krásně vyvedených mechanických budíků. Ty patří stopkám, kompasu a ukazateli vnější teploty.

Kdybyste měli tu možnost a peníze by absolutně nebyly problém, pořídili byste si automobil ultra-luxusní značky?
Ano, kdyby byla ta možnost, šel bych do toho
68 %
Ne, volil bych něco přízemnějšího
18,2 %
Nevím, jsem rád, že takové problémy nemusím řešit
13,8 %
Celkem hlasovalo 3321 čtenářů.

Reklama

Načítám