Hlavní obsah

Ženským autem roku 2023 se stal úsporný sympaťák Kia Niro

Foto: Kia

Ženským světovým autem roku se stává Kia Niro. Automobilové novinářky z celého světa rozhodly na Mezinárodní den žen, tedy 8. března, že nejlepší kombinaci komfortu, bezpečnosti, atraktivního designu, jízdních vlastností a technologií (viděno ženskýma očima) nabízí sympatický crossover z Koreje.

Článek

Ženy přikládají jízdním vlastnostem, technologiím nebo zrychlení jinou váhu než faktorům, jako je bezpečnost, komfort či praktičnost. Právě proto se liší vítěz Ženského auta roku od vítěze ankety Auto roku, kterým byla Honda Civic.

Před nedávnou dobou jsme vás, milí čtenáři (a čtenářky), informovali o finálové šestce v anketě WWCOTY neboli Women’s World Car of the Year. Anketa podléhá prakticky stejným kritériím jako Světové auto roku, jen s tím rozdílem, že na vše je nahlíženo ženskýma očima.

Zakladatelkou ankety Ženské světové auto roku, která se koná každoročně už od roku 2009, je automobilová novinářka Sandy Myhre z Nového Zélandu. Porotu tvoří 63 žen z celkem 45 zemí světa. A jedná se o jediné automobilové ocenění, které se skládá výhradně z ženské poroty.

Pár slov o vítězi – je evidentní, že vítěz ankety Ženské světové auto roku Kia Niro umí na první pohled upoutat svým vzhledem. Pozoruhodný je vůz však i z hlediska techniky, protože tuto Kiu lze pořídit hned ve třech variantách elektrifikace, a sice jako klasický samodobíjecí hybrid, plug-in hybrid do zásuvky nebo ve verzi elektromobilu.

Niro si získalo sympatie široké veřejnosti už ve své předchozí generaci, a tak se od ní ta současná nikterak zásadně neliší – jen došlo na několik drobných aktualizací. Výrobce však věnoval zvláštní pozornost vylepšení kvality zpracování a designu, což patrně v očích ženské poroty sehrálo klíčovou roli.

Reklama

Načítám