Hlavní obsah

Že by Češi vzali elektromobily na milost? Květnové prodeje výrazně vzrostly, Škodovka na nejúspěšnější značku ztrácí

Foto: Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových elektromobilů v ČR vzrostl v prvních pěti měsících roku meziročně o 79 procent na 2359 vozů. Poptávka po hybridech stoupla o 39 procent na 15 929 vozů.

Článek

Z toho plug-in hybridy do zásuvky tvořily 2097 vozů, což je nárůst o 62 procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Nejprodávanějším elektromobilem je díky slevám stále Tesla s 616 prodanými vozy. Následuje domácí Škoda Auto s prodejem 413 vozů Enyaq iV a třetí příčka patří Volkswagenu s 254 prodanými vozy ID. Na čtvrtém místě je Hyundai a na pátém Mercedes-Benz.

Mezi hybridy nadále vede japonská Toyota s 3841 prodanými vozy. Na druhém místě je Ford s 1688 vozy a na třetím německá automobilka BMW, která prodala o šest hybridů méně. Mezi plug-in hybridy vede Škoda Auto se 440 vozy.

„Celkový prodej vozů s hybridním pohonem byl letos do konce května proti loňsku vyšší o 4500 aut, což je v absolutních číslech nejvyšší narůst vozů s elektrifikovaným pohonem. Hybridy aktuálně tvoří podstatnou část celkových prodejů osobních aut, jejich podíl dosahuje 17 procent a dál poroste. V druhé polovině roku by mohl překročit 20 procent,“ uvedl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Od začátku ledna do konce května se v Česku prodalo celkem 95 068 nových osobních vozů, což je meziroční nárůst o 18,6 procenta. Podíl elektromobilů a hybridů na celkových prodejích přesáhl 19 procent, vyplývá z dat svazu.

Načítám