Hlavní obsah

Vzácnější Cupra tu ještě nebyla. K výročí si nadělila hned dvě edice, rovnou s pětiválcem!

Foto: Cupra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Coby základ dvou limitek posloužilo to nejlepší, co dnes mladá španělská značka nabízí. Pětiválcový crossover Formentor VZ5 přijíždí se specifickými prvky a v omezeném množství.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tak schválně, jak dlouho je to od osamostatnění značky Cupra? Dva, tři roky? Kdepak. Pět let! Hrozně to letí, vždyť slavnostní představení automobilky se uskutečnilo již 22. února 2018. A právě na datum „založení“ odkazují i dvě 222kusové limitované edice Formentoru VZ5, které se teď představují coby narozeninový dárek.

První nese označení Century Bronze a dostává třeba kryty vnějších zrcátek z uhlíkového kompozitu nebo koncovky výfuků s nádechem mědi. Auto má dále dvacetipalcová kola se specifickým designem. Uvnitř se limitka odlišuje černými skořepinovými sedadly CupBucket, která doplňuje černá prošívaná přístrojová deska.

Druhá edice pojmenovaná Enceladus Grey je velmi podobná. Také obouvá dvacítky, koncovky výfuku jsou však zhotoveny v černé barvě. Oba vozy dostávají lakování v matné barvě. A jak už názvy edicí napovídají, jeden je s nádechem bronzu, druhý šedý. Na výplni dveří pak najdete laserem vyryté očíslování každého jednoho kusu.

Technika pod kapotou zůstává v původním stavu, ale vlastně to ničemu nevadí. Pětiválcové srdce propůjčené od Audi má objem 2,5 litru a nabízí působivé parametry – výkon 390 koňských sil a 480 newtonmetrů točivého momentu. Standardem je spojení s automatickou převodovkou a pohon všech kol.

Protože vznikne jen 222 kusů od každé série, jedná se o zatím nejvzácnější produkty značky Cupra v její krátké, ale o to pestřejší historii. Uvidíme, jestli si některý z nich najde cestu také na český trh. Jen připomeňme, že standardní VZ5 dnes stojí od 1 959 900 Kč, novinky tedy se stoprocentní jistotou půjdou přes dva miliony korun.

Reklama

Načítám