Hlavní obsah

Volkswagen Passat sedan definitivně končí, zůstává jen kombi

Foto: Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen se rozloučil se svým nejslavnějším tradičním čtyřdveřovým sedanem a definitivně ukončil výrobu standardního Passatu. Jeho nástupce se představí již v následujícím roce, k mání bude však pouze v praktičtějším rodinném provedení Variant (kombi), pokračovatelem sedanu se tak nejspíše stane čistokrevný elektromobil.

Článek

Životní cyklus aktuální generace oblíbeného Volkswagenu Passat se pozvolna blíží ke konci a ve Wolfsburgu již připravují uvedení nástupce, jehož slavnostní představení se očekává v roce 2023. Už od roku 2020 se ale automobilovým světem šíří zprávy o definitivním ukončení Passatu jako čtyřdveřového sedanu, které jsou konečně potvrzeny. Volkswagen přitom již ukončil jeho evropskou produkci.

V historii automobilky má Volkswagen Passat dlouhou tradici – poprvé se objevil v roce 1973, přičemž osmá generace (s interním označením B8) se prodává od roku 2015 a vydrží ve výrobě jen do letošního léta. Mezitímco kombi Passat Variant si stále můžete objednat ve výrobě, u sedanu jsou již vyprodané české výrobní kvóty, a Volkswagen tak nabízí pouze skladové zásoby.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Passat se v karosářském provedení sedan vyráběl nepřetržitě od roku 1973

Základem nové deváté generace Passatu bude modernizovaná koncernová platforma MQB a na evropském trhu se bude prodávat výhradně v karosářském provedení kombi. Výroba se navíc s novou generací přesune do bratislavské továrny, kde se bude vyrábět spolu s novou Škodou Superb, která si zachová obě verze karoserie. V Bratislavě koncern Volkswagen již vyrábí i Audi Q7/Q8, Volkswagen Touareg nebo Porsche Cayenne.

Ukončením výroby klasického Passatu si automobilka připravuje prostor pro uvedení nového čistě elektrického sedanu s pracovním názvem Volkswagen Aero B, designově inspirovaného konceptem ID Space Vizzion z roku 2019, jehož představení a uvedení na trh se očekává koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Klasický Passat ve verzi sedan, jak jej známe, má však své dny již sečtené.

Reklama

Související témata:
Načítám