Hlavní obsah

Vidíte smysl v policejním měření rychlosti? – Týden v Garáži

Foto: Policie České republiky

Letošní Vánoce se rychle blíží, a protože jistě máte spoustu práce s přípravami a vybíráním dárků pro vás i vaše blízké, jistě oceníte nejzajímavější informace ze světa aut z uplynulého týdne. Již tradičně jsme pro vás připravili přehled toho nejdůležitějšího, co by vám nemělo uniknout.

Článek

Co je pro většinu řidičů největším strašákem na silnicích? Je to složitá dopravní situace v ulicích neznámého města, náhlá změna počasí k horšímu nebo fatální technická závada? Ne, nejobávanějším případem je chytře schovaná policejní hlídka s aktivovaným radarem v místech, kde zrovna překračují maximální povolenou rychlost. Jedna památeční fotografie užívání si rychlosti vašeho vozu je tím hlavním, co vás umí posadit zpátky do autobusu.

Pro veřejnost je policejní měření rychlosti velkým tajemstvím, a proto jsme navštívili dálniční oddělení a v naší reportáži vám představujeme způsoby, jakými česká policie měří rychlost na našich silnicích a dálnicích. A to včetně používané techniky a poodhalení zákulisí tajných silničních stíhačů. V naší anketě jsme se pak zeptali, jaký názor na policejní měření rychlosti mají naši čtenáři, a většina souhlasí s tím, že u státní policie je v pořádku, ale u obecní policie je to pouhé plnění obecní kasy bez viditelného zájmu o lepší bezpečnost na silnicích. Pokud jste ještě nehlasovali, můžete se zapojit pod tímto odstavcem.

Měření rychlosti policií podle vás je?
Bezpečnostní, preventivní a potřebná činnost
8,4 %
Potřebná činnost, ovšem mimo tajných aut sloužících jen pro výdělek
2,9 %
U státní policie v pořádku, u obecní vydělávání
69 %
Ryze výdělečná činnost plnící kasu
19,7 %
Celkem hlasovalo 6183 čtenářů.

U rychlosti ještě chvíli zůstaneme, protože jsme zjišťovali, co o autě napovídá jeho průměrná rychlost a jak ji můžete zjistit. Spolu se skutečným nájezdem kilometrů je to totiž důležitý parametr, díky němuž dokážete odhadnout, jak s autem jezdil jeho předchozí majitel nebo majitelé. A dokonce z toho zvládnete odvodit, jestli auto jezdilo spíše po městech nebo po dálnicích. Těch se navíc v Česku koncem roku otevře dalších 35 nových kilometrů.

Foto: Jan Majurník

Nahlédněte s námi do zákulisí tajných policejních aut s posláním stíhat neukázněné řidiče

A co automobilový průmysl? Ten se sice stále potýká s nedostatkem tolik potřebných čipů, komplikujících výrobu nejmodernějších aut, ale situace na českém trhu se v listopadu překvapivě zlepšila a výrazně vzrostl počet registrací nových vozů. Japonská Toyota pak na trh konečně přispěla evropskou verzí nového zábavného sportovního kupé GR86 a nadšence do historie výroby aut jistě potěší vyprávění o exportu škodovek do Spojených států amerických a Kanady.

A co dalšího jsme vám přinesli v uplynulém týdnu? Připravili jsme originální kvíz, díky kterému si ověříte vaše znalosti interiérů aut, ukázali jsme vám extrémně zrezivělé Ferrari se zoufalou potřebou renovace, přiblížili vám pancéřovanou Škodu Superb, představili vám brutální kombi o 1 000 koních a přinesli vám reportáž z americké letecké základny Ramstein v Německu. Tam totiž vidíte i cítíte Ameriku na každém rohu.

Reklama

Související témata:
Načítám