Hlavní obsah

Více než polovina Čechů se na silnicích necítí bezpečně, viní z toho ale ostatní. Většina řidičů nechce snížení rychlostních limitů

Foto: Policie České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven se většina Čechů necítí na tuzemských silnicích bezpečně. A to kvůli ostatním šoférům.

Článek

Konkrétně se bezpečně v českém provozu necítí 54 procent respondentů průzkumu, kterého se zúčastnila rovná tisícovka lidí, z nichž 790 byli aktivní řidiči. „Za nebezpečné považujeme ostatní řidiče a jejich styl jízdy. Sami sebe vidíme bezproblémově. Paradoxem je, že i my pácháme přestupky, vědomě a někdy i cíleně. Dobrou zprávou je, že jsme ochotni přijmout změny, které by bezpečnost na našich silnicích zlepšily,“ komentoval výsledky Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Podle studie by totiž 91 % řidičů souhlasilo s úpravami, které by zajistily na silnicích větší bezpečnost. Jenže současně 66 procent neví, jaká opatření by to měla být. „Ve chvíli, kdy dostali řidiči na výběr z několika možných opatření ke zvýšení bezpečnosti, zvolili přesvědčivě pravidelné zdravotní prohlídky a dodatečná školení pro řidiče,“ popisuje Kateřina Rábová z výzkumné agentury Ipsos, která výzkum pro Českou asociaci pojišťoven realizovala.

Další návrhy respondenti odmítali. Například proti snížení maximální povolené rychlosti mimo obce z 90 na 80 km/h se vyslovilo 70 procent účastníků, proti technické kontrole vozidla prováděné každý rok (namísto dvouletého cyklu) bylo 75 procent a proti zvýšení daní, které by posloužilo ke zkvalitnění vozovek, dokonce 77 procent respondentů.

Foto: Česká asociace pojišťoven

Českým řidičům nevadí zdravotní kontroly ani dodatečný řidičský výcvik, rozhodně ale nechtějí jezdit pomaleji, nechat si častěji kontrolovat vůz a platit víc.

Z průzkumu také vyplývá, že část Čechů obecně považuje některé regulace v dopravě za zbytečné. „Podle výsledků průzkumu si 33 % všech Čechů, tedy i těch, kteří neřídí, myslí, že je pravidel silničního provozu moc. Některá, jako například 1,5metrový odstup od cyklisty při předjíždění nebo rychlostní omezení na přehledných a bezproblémových úsecích, jim přijdou nadbytečná,“ upřesňuje Kateřina Rábová.

„Zejména rychlost je třaskavé téma – řidiči ji pravidelně překračují. Domnívají se, že mají vůz pod kontrolou, věří vlastnímu vyhodnocení situace na silnici, nebo se dokonce obávají, že by pomalejší jízdou brzdili ostatní řidiče,“ dodává Jan Matoušek.

Foto: Česká asociace pojišťoven

Názor na současná pravidla silničního provozu.

K dodržování rychlosti přitom řidiče nepřimějí ani pokuty, jak vyplynulo z průzkumu, protože je považují za nízké. Motivací k dodržování předpisů je pro české řidiče hrozba naplnění bodového konta. K dodržování předpisů je bodový systém motivující podle 84 % dotázaných.

Cítíte se na silnicích bezpečně?
Ano.
19,2 %
Ne, ale situace se zlepšuje.
3 %
Ne a je to čím dál horší.
77,8 %
Celkem hlasovalo 959 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám