Hlavní obsah

Vědci přišli s nápadem, jak snadno odhalit množství alkoholu v krvi. Krev ani dechová zkouška už možná nebudou potřeba

Foto: Lukáš Kukla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci přišli s neotřelým nápadem, jak pomocí jazykolamů odhalit množství alkoholu v krvi. Změny ve výslovnosti složitějších vět podle nich dokážou poměrně přesně určit míru intoxikace a v budoucnu by podle nich tato metoda mohla posloužit třeba jako test pro řidiče, aby nesedali opilí za volant.

Článek

Odborníci vybrali několik známých jazykolamů a měřili, jak přesně se mění způsob výslovnosti v závislosti na množství promile alkoholu v krvi. Dobrovolníky opakovaně nahrávali ve střízlivém stavu a poté po vypití většího množství alkoholu a v průběhu šesti hodin střízlivění. Na základě výsledků hlasové analýzy byli schopni s 98procentní přesností určit projevy, které vznikly pod vlivem alkoholu. Průkazný byl jejich test už od hladiny 0,8 promile alkoholu v krvi, což je v USA limit tolerance pro řidiče.

Studie zveřejněná v odborném časopise Journal of Studies on Alcohol and Drugs se uskutečnila jen s omezeným vzorkem respondentů, kterých bylo 18. Výzkumníci upozornili, že budoucí využitelnost bude závislá na sběru většího množství dat od různých mluvčí. Analýzu totiž může ovlivnit etnický původ nebo situace, za které se hlas nahrává.

Jeden ze spoluautorů výzkumu, Brian Suffoletto ze Stanfordovy univerzity, je ohledně možného budoucího využití optimistický. „Nabízí se to třeba u zámku na elektronické zapalování v autech, který by nenechal motor spustit v případě, že by dotyčný hlasovým testem neprošel. To může být užitečné třeba pro řidiče z povolání, jako jsou řidiči školních autobusů nebo obsluha těžkých strojů, u kterých existuje riziko ohrožení veřejné bezpečnosti,“ řekl. „Další uplatnění může být v barech a restauracích, kde může jít o vodítko pro obsluhu, kdy už hostovi nenalévat,“ dodal.

Reklama

Načítám