Hlavní obsah

Která auta musela loni nejčastěji do servisu? Dva modely měly dokonce devět svolávaček!

Foto: Shutterstock - DuxX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně pětkrát zamířilo v roce 2023 do servisu sedmnáct modelů. Někteří motoristé se u mechaniků museli cítit jako doma.

Článek

Komplexní statistikou o svolávacích akcích disponuje celoevropský systém Safety Gate (dříve Rapex), podle kterého bylo loni vyhlášeno 283 svolávaček pro 249 modelů 46 nejrůznějších značek. Server Svolávačky.cz se do čísel ponořil hlouběji a informuje, která auta musela loni do servisu nejčastěji.

Celkem 17 automobilů muselo loni do servisu minimálně pětkrát, dalších padesát vozů si připsalo tři a více svolávacích akcí. Ty vyhlašují automobilky pro nové i starší automobily, u kterých se v průběhu životního cyklu zjistí závada, jež by mohla mít vliv na bezpečný provoz vozu. Někdy jsou to drobnosti, jindy ale zásadní výrobní vady, které je potřeba ihned odstranit.

Pět svolávacích akcí má na svém kontě BMW řady 2, Citroën Berlingo, DS3, Opel Astra a Peugeot Partner. Šest svolávaček hlásí Mercedesy třídy C a GLC a Toyota Proace City. Sedm naordinovaných návštěv servisu si připisuje Peugeot 508, Citroën C3, Citroën C5 Aircross, Range Rover a Opel Grandland.

Foto: Shutterstock/ Marco Foresti

Některá auta musí do servisu častěji než jiná.

Osm svolávaček evidují statistiky u Peugeotů 308 a 3008. Rekordmany v nelichotivé disciplíně jsou za loňský rok Peugeot 208 a DS7 Crossback, kteří mají na kontě devět svolávacích akcí! Vozy skupiny Stellantis se v přehledu objevují velmi často, vždyť nejsvolávanější značky této skupiny v top 10 mají souhrnný podíl 28,9 %.

Web Svolávačky.cz avizuje, že u některých často svolávaných vozů může být postiženo i více generací, zejména u aut sdílejících shodný technický základ. Výjimkou nejsou ani svolávačky pro desetileté a starší vozy. Kromě plnohodnotných akcí se vyhlašují i takzvané servisní kampaně, které se však příslušným organizacím hlásit nemusí, a do přehledu tedy zařazeny nejsou. Zpravidla jde o aktualizace, jež se provádějí „v tichosti“ a jejich vliv na bezpečnost není až tak zásadní.

Sledujete pravidelně svolávací akce vašeho vozu?
Ano a okamžitě reaguji.
21 %
Jen zběžně.
13,7 %
Vůbec.
65,3 %
Celkem hlasovalo 2500 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám