Hlavní obsah

Prodejům Škoda Auto se dařilo také v září, a to i přes výpadek jednoho z dodavatelů

Foto: Škoda Auto

Meziroční nárůst prodejů elektromobilů o 47,6 % dává značce Škoda naději do budoucna.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace se urovnává, prodeje aut jsou oproti loňsku na vzestupu. Zářijovou produkci ovlivnil výpadek jednoho z dodavatelů, přesto je meziroční nárůst odbytu Škoda Auto o 7,4 % velmi slušným výsledkem.

Článek

Automobilka Škoda Auto dodala v září zákazníkům 73 100 vozů, což bylo o 7,4 procenta více než ve stejném měsíci loňského roku. Tempo růstu ale zpomalilo z červencových 18,4 procenta. V září výrobu koncernu Volkswagen i samotné Škody Auto narušil výpadek subdodavatele ve Slovinsku. Od ledna do září se odbyt Škody Auto meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 642 200 vozů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil mateřský koncern Volkswagen.

Odbyt celé skupiny Volkswagen v září podle dnešních údajů meziročně vzrostl o 9,9 procenta na 830 600 vozů. V období od ledna do září se zvýšil o 10,9 procenta na téměř 5,716 milionu vozů. Za tímto růstem stála zejména silnější poptávka na západoevropském trhu, kde odbyt stoupl o téměř čtvrtinu na 2,44 milionu vozů. V Číně naopak prodej klesl o tři procenta na 2,289 milionu vozů.

Volkswagen také uvedl, že odbyt bateriových elektromobilů za devět měsíců letošního roku vzrostl o 45 procent na 531 500 vozů. Z toho odbyt Škody Auto se zvýšil o 47,6 procenta na 54 400 vozů. Přitom má mladoboleslavská automobilka v nabídce stále pouze jeden elektromobil ve dvou karosářských variantách. Do roku 2026 by se jejich počet měl ale rozšířit až na šest různých kusů.

Celý koncern v září postihl výpadek u slovinského dodavatele součástek KLS, jehož výrobu zničily záplavy. Automobilka musela kvůli tomu částečně omezit výrobu aut. Výroba Škody Auto v závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách na Rychnovsku se po čtyřech týdnech vrátila na plnou kapacitu na počátku tohoto měsíce.

Reklama

Načítám