Hlavní obsah

Obrněncům z kopřivnické Tatry se mimořádně daří

Foto: Tatra Defence Vehicle

Obrněný kolový transportér Pandur II byl sice vyvinutý v Rakousku, vyrábí se ale licenčně v ČR.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Tatra Defence Vehicle (TDV), která se v Kopřivnici na Novojičínsku specializuje na výrobu, opravy a modernizaci vojenských vozidel, zečtyřnásobila své tržby z předloňských 234,6 milionu na 950,1 milionu korun v roce 2022. Čistý zisk jí stoupl téměř třicetinásobně: zatímco v roce 2021 činil 3,7 milionu, loni to bylo 109,4 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Článek

„Vzhledem k již uzavřeným smlouvám na strategické projekty lze v dalších letech očekávat stabilní vývoj společnosti, a to zejména v oblasti výroby a servisu vojenské techniky,“ uvedl ve výroční zprávě člen představenstva Tomáš Jurenka.

Do portfolia Tatry Defence Vehicle patří například výroba, údržba a opravy obrněných vozidel Pandur II a Titus. Pandury využívá i česká armáda. TDV se podílí například i na zakázce 879 vozidel pro belgickou armádu, přičemž výroba posledních by se měla uskutečnit v roce 2025.

Jurenka uvedl, že bilanční suma hodnoty aktiv společnosti k 31. prosinci 2022 představovala 4,11 miliardy korun, přičemž aktiva se z větší části skládala z oběžných aktiv ve výši 3,61 miliardy korun, část tvořily zásoby za 2,77 miliardy a pohledávky ve výši 566,9 milionu korun. Na druhou stranu společnost evidovala krátkodobé přijaté zálohy ve výši 2,81 miliardy a dlouhodobé přijaté zálohy ve výši 536,9 milionu korun.

Foto: Tatra Defence Vehicle

Z bran kopřivnické továrny Tatra Defense Vehicle vyjíždějí obrněnci Pandur II a Titus (na fotce).

V roce 2022 zaměstnával podnik průměrně 174 lidí, o 51 více než v roce 2021. TDV patří do holdingu Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada.

V červenci CSG oznámil, že se v TDV chystá investovat více než 300 milionů korun do stavby nové výrobní haly. Díky investici by mělo vzniknout 40 až 60 pracovních míst. CSG aktuálně pracuje na projektové dokumentaci a stavebním povolení pro novou halu.

Reklama

Načítám