Hlavní obsah

O Lancii ještě uslyšíme: Během příští dekády vzniknou 3 modely, včetně Delty

Foto: Petr Jeřábek

Lancia představila svůj plán na příští dekádu. Počítá v něm se třemi modely, které dorazí v letech 2024, 2026 a 2028. Automobilka zvolna přechází na elektrifikaci, za šest let už nebude vyrábět jiné automobily než s elektrickým pohonem.

Článek

Slavná značka Lancia je prozatím u ledu. S výjimkou domovské Itálie nikde nenabízí žádné své modely. Pokud nyní chcete novou Lancii, musíte na Apeninský poloostrov, kde si můžete koupit malý hatchback Ypsilon. A to je vše.

Tento model, sdílející techniku s Fiaty Panda či 500, loni po dlouhých deseti letech ve výrobě prošel malým faceliftem. Ten sice na velký návrat nestačí, dobrou zprávou ale je, že koncern Stellantis, pod který Lancia spadá, aktuálně oznámil, že vznikne zcela nová generace Ypsilonu. Na trh by měla zamířit už za dva roky.

Čtvrtá generace Ypsilonu bude prvním elektrickým modelem značky. Novinka bude podle dostupných informací měřit stále kolem čtyř metrů a kromě plně elektrické verze nabídne i další pohonné jednotky – předpokládáme, že mild-hybridní.

V roce 2026 dorazí budoucí vlajková loď – 4,6 metru velký crossover. Podle zatím nepotvrzených informací se bude jmenovat Aurelia. Podrobnosti Lancia neuvedla, nový model by ale měl cílit na zákazníky v segmentu velkých SUV typu Kodiaq.

Na fotkách vidíme starší modely značky:

A konečně v roce 2028 má dorazit model oprašující slavné jméno Delta. Půjde o hatchback velikosti Golfu, který by měl „zaujmout automobilové nadšence v celé Evropě“. Jisté je, že nová Delta bude výhradně elektrická. Pokud by se podařilo navrhnout tvary odkazující na slavnou Deltu HF Integrale 16v Evoluzione II, bylo by to vynikající.

Koncern Stellantis zahrnuje celkem 14 samostatných automobilových značek. Za bývalé PSA jde o Peugeot, Citroën, DS a Opel (včetně „britské“ značky Vauxhall). Za FCA (Fiat Chrysler) jde o Abarth, Alfu Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancii, Maserati, RAM a SRT.

Reklama

Související témata:
Načítám