Hlavní obsah

Nový český moped je definitivně tady! Mopedix má homologaci a konečně může na silnice

Foto: Mopedix

Základní cenovka úplně lidová není, elektrický skútr přijde minimálně na 134 444 Kč.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy schválilo homologaci pro první český elektrický moped. Jde o mopedix Electrix značky Goodped, který se vyrábí v Zaječicích u Benešova. Homologaci pro provoz na silnicích získaly v minulosti i další elektricky poháněné motocykly, nešlo však o mopedy.

Článek

Goodped je pátou firmou, která v Česku získala od Ministerstva dopravy povolení pro provoz elektrických motocyklů na silnicích. Dalšími jsou Čezeta Motors, Govecs, Jawa Moto či Kuberg. Nevyrábí však mopedy, ale většinou skútry. Elektrický moped mopedix Electrix podstoupil zkoušku u certifikační agentury TÜV SÜD Czech.

Na vývoji mopedixu se podle společnosti Goodped podíleli odborníci z Technické univerzity v Liberci a specialista z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. „Kompletní vývoj probíhá v Česku stejně jako výroba 80 procent komponentů včetně baterií a montáže,“ stojí v tiskové zprávě.

Cena elektrického mopedu mopedix je podle webových stránek firmy 134 444 korun. Moped je dvoumístný, dojezdová vzdálenost je podle webu 70 kilometrů a motor má výkon čtyři kilowatty. „Navíc se nám podařilo dosáhnout potvrzené nosnosti 176 kilogramů, což je v kategorii mopedů unikát,“ řekl šéfdesigner značky Jindřich Melichar.

Foto: Mopedix

Mopedix Electrix by se měl v budoucnu dočkat i spalovací verze.

Další českou firmou, která vyrábí elektrické motocykly, je Čezeta Motors. Ta je od února 2021 v insolvenci. Zhruba před deseti lety přišla s prototypem elektrického skútru Čezeta 506, který vycházel ze slavného „prasete“ vyráběného továrnou ČZ v 50. a 60. letech. Právě Čezeta 506 byla prvním elektrickým motocyklem vyráběným v Česku, jenž získal homologaci u Ministerstva dopravy.

Reklama

Související témata:
Načítám