Hlavní obsah

Nová Škoda Superb a Volkswagen Passat se stěhují na Slovensko, zůstává tam i čtvrté Porsche Cayenne

Foto: Volkswagen Slovakia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen působí na Slovensku již třetí dekádu a aktuálně v závodě u Bratislavy vyrábí široké portfolio modelů značek Škoda, Volkswagen, Audi, ale i Porsche. Objem tamní produkce sice v posledních letech klesal, s obnovením dodávky dílů a rozšířením řady o nové modely je však znovu očekáván výrazný růst.

Článek

Slovenská divize německé automobilky Volkswagen loni ve svém bratislavském závodě vyrobila 268 685 aut, produkce tak meziročně klesla o 13 procent a snížila se čtvrtým rokem v řadě. V roce 2018 výroba přesáhla 408 000 aut. Letos a v dalších letech ale továrna počítá s nárůstem produkce a jejím postupným návratem na dřívější hodnoty, oznámila dnes firma. Volkswagen v Bratislavě montuje kromě jiných vozy Škoda Karoq, na konci letošního roku plánuje zahájit sériovou výrobu modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat.

Loňský pokles produkce závod zdůvodnil přetrvávajícími problémy v dodavatelském řetězci. Předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg na tiskové konferenci zmínil také dopady války na Ukrajině a nedostatek polovodičů. V letech 2020 a 2021 výrobu v závodě ovlivnily dopady koronavirové nákazy.

Z Grünbergova vyjádření vyplynulo, že loni továrna Volkswagenu dosáhla z hlediska počtu vyrobených vozidel svého dna a její produkce se bude zvyšovat. „Jsme přesvědčeni, že dopady posledních tří krizových let zeslábnou,“ řekl. Dodal, že hlavním problémem už nejsou výpadky v dodávkách polovodičových součástek, ale jiných komponentů.

Foto: Volkswagen Slovakia

Součástí modelového portfolia bratislavské továrny VW je městský prcek up!, ale také velké SUV Touareg.

Osm z deseti vyrobených aut Volkswagenu na Slovensku loni tvořila sportovně-užitková (SUV) vozidla. Do výrobního portfolia bratislavské továrny automobilky patří kromě vozidel Škoda Karoq i Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne a také malá městská vozidla Volkswagen up! včetně jejich elektrických verzí. Nově bude Volkswagen na Slovensku montovat i plně elektrický model Porsche Cayenne.

Slovenská divize Volkswagenu navzdory poklesu výroby loni zvýšila zisk před zdaněním o 5,3 procenta na 278 milionů eur (6,57 miliardy Kč), obrat vzrostl o dvě procenta na 9,73 miliardy eur (230 miliard Kč). Firma v zemi zaměstnává 10 900 pracovníků, na Slovensku se tak řadí k největším zaměstnavatelům. Loni Volkswagen na Slovensku investoval 345 milionů eur (8,1 miliardy Kč), celkově na roky 2022 až 2025 vyčlenil na investice v zemi 1,5 miliardy eur (35,5 miliardy Kč).

Foto: Porsche

Volkswagen potvrdil, že výroba nové verze Porsche Cayenne zůstane v Bratislavě.

Automobilový průmysl je hlavním motorem ekonomiky Slovenska, které si loni v přepočtu na obyvatele udrželo pozici největšího výrobce automobilů na světě. Své závody na Slovensku mají kromě Volkswagenu také automobilky Kia, Jaguar Land Rover a Stellantis. K nim se v budoucnu zařadí švédská automobilka Volvo Cars, která loni v létě oznámila, že postaví na východě Slovenska továrnu na výrobu elektrických aut.

Podle dřívějších údajů slovenského svazu automobilového průmyslu výroba aut na Slovensku loni klesla téměř o pět procent zhruba na milion vozidel.

Reklama

Související témata:
Načítám