Hlavní obsah

Nejslavnější designérské studio představuje luxusní jachtu na kolech. Vymyslelo si dokonce vlastní automobilovou třídu

Foto: Pininfarina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela nový koncept luxusního elektromobilu se veřejnosti na výstavě představí za pár dní, první fotky si ale můžeme prohlédnout už teď. A něco nám říká, že na sebe právem strhne veškerou pozornost.

Článek

Koncept pojmenovaný Pura Vision je dílem společnosti Automobili Pininfarina, ikonického a nejznámějšího automobilového studia vůbec. Nejčerstvější vize má ukázat představu o luxusním elektrickém voze pro příští generace a asi už jste si stihli všimnout, že nepůjde o žádnou tuctovku. Tomu ostatně odpovídá i automobilová třída, kterou si výrobce vlastně vymyslel sám pro sebe. Prý koukáme na e-LUV, tedy elektrické luxusní užitkové vozidlo.

Studie překvapí už samotnými rozměry, ač to z fotek nevypadá, jedná se o pořádný kus auta - má na délku přes 5,2 metru, široké je přes dva metry a výška má hodnotu 1 641 mm. Kromě toho zaujme i slušná, byť zatím blíže nespecifikovaná světlá výška. Italové zřejmě počítají s tím, že majitelé svůj luxusní elektromobil tu a tam protáhnou pořádným terénem.

Proporce vozu mísí moderní pojetí s osvědčenou klasikou. Tak třeba nízká kapota se zvýšenými blatníky se inspirovala ikonickým vozem Cisitalia z roku 1947. To je mimochodem vůbec první auto, které bylo zařazeno do sbírky Muzea moderního umění v New Yorku. Premiéra konceptu Pura Vision proběhne rovněž v zámoří, konkrétně ve slunné Kalifornii v rámci velkolepé události Monterey Car Week, která startuje 17. srpna.

Foto: Pininfarina

Minimalistická kabina s nezvykle nízko umístěným středovým displejem.

Všimnout si ale můžeme celé řady dalších zajímavostí. Nechybí tenounké diodové linky denního svícení, obrovská čelní prosklená plocha či dveře otevírající se na tři části! Pomyslnou třešničkou je specifický lak Bianco Sestriere Gloss, jemuž kontrastují tmavé prvky z uhlíkových vláken ve spodní části karoserie. A obouvaná kola? Ta mají, prosím pěkně, 23 palců.

Na fascinující minimalismus navazuje také kabina. Ta je uklizená, vzdušná a zachovává si jen pár tlačítek a ovladačů. Všechno podstatné vidí řidič na digitálním přístrojovém štítu a head-up displeji. Drtivá většina funkcí se ovládá prostřednictvím obrazovky umístěné uprostřed, avšak netradičně až pod přístrojovou deskou.

Podle tvůrců nejde ani tak o samotný koncept, jako spíše filozofii auta. „Ta se inspiruje bohatým dědictvím společnosti Pininfarina a ukazuje nám recept na kolekci budoucích luxusních vozů,“ uvedl k představení novinky generální ředitel firmy Paolo Dellach.

Podrobnosti o elektrickém pohonu výrobce nesdělil. Víme ale, že vozy inspirované konceptem Pura Vision budou navrhovány a vyvinuty v Itálii a jejich součástí budou pokročilé technologie, za kterými stojí digitální hub značky sídlící v Německu. Inu, držíme palce!

Reklama

Související témata:
Načítám