Hlavní obsah

Nejprodávanější značkou elektromobilů na českém trhu už není Škodovka. Nový leader raketově vyrostl

Foto: Jakub Misík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprodávanější značkou elektromobilů byla loni v Česku Tesla celkem s 1 619 registracemi nových vozů. Je to 5,5krát více než v předchozím roce. Tesla tak odsunula na druhou příčku domácí Škodu s jejím modelem Enyaq. Uvedlo to Centrum dopravního výzkumu na svém webu.

Článek

Celkem se loni podle odhadů PwC v Česku prodalo okolo 220 000 nových osobních vozů, v drtivé většině se spalovacím motorem.

Na výsledky Tesly měla vliv její cenová politika, když na začátku minulého roku přistoupila k výraznému zlevnění nabízených modelů, na které dříve nebo později zareagovaly další značky mnohdy se slevami v řádech statisíců korun.

Nejoblíbenějším modelem uplynulého roku byl Model Y, který si připsal 1 075 registrací, na celkových registracích Tesly se tak podílel ze dvou třetin, následoval Model 3 s 408 registracemi, Model S (69 vozů) a Model X (67 vozů). V posledním kvartále roku pak přišla přepracovaná Tesla Model 3 Highland s lepším dojezdem než předchůdce, jejíž základní cena začíná v Česku na částce 1 053 990 Kč.

I přes výrazný meziroční růst Tesly se nejregistrovanějším samostatným modelem stala Škoda Enyaq se 1 442 prodanými vozy, Tesla však díky čtyřem nabízeným modelům zaregistrovala nejvíce nových osobních bateriových elektromobilů mezi značkami.

Podrobné výsledky prodejů nových aut v Česku za uplynulý rok zveřejní Svaz dovozců automobilů v pátek.

Načítám