Hlavní obsah

Na trh vstupuje nová značka českých karavanů. Za slušnou cenu nabídne i výbavu, která se v této kategorii moc nevidí

Foto: Svoboda Car & Vans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Megalomanský boom obytných vozidel sice už máme za sebou, nicméně popularita kempování v našich končinách se stále drží na vysoké úrovni. Není proto divu, že se na trhu objevují nové a nové výrobky, přičemž dva z nich se mohou pochlubit statusem „zkompletováno v Česku“. Jmenují se Keta a rodí se kousek od Prahy.

Článek

Mochov je malá obec ležící kousek od Prahy, kde byste neřekli, že bude něco zajímavého, nicméně sídlí zde česká firma Svoboda Car & Vans, která kompletuje žhavou novinku na našem trhu – prostorné obytné přívěsy Keta.

Prozatím jsou v nabídce dvě velikosti, a to dvoumístná Keta S a čtyřmístná Keta M, přičemž montážní díly na tyto obytné přívěsy k nám putují z Turecka, kompletace a ladění už probíhají v mochovských dílnách.

Foto: Svoboda Car & Vans

Obytný přívěs Keta S je standardně do 750 kg, s nezávislým zavěšením pak do 1 350 kg.

Keta S je dvoumístný prostorný karavan s hmotností do 750 kg (délka vč. dlouhé oje 4 m), který má v rámci standardu torzní nápravu Knott, tři podpůrné nohy Alko, výsuvnou střechu (!), tepelnou a zvukovou izolaci, venkovní výsuvnou kuchyň, 50litrovou nádrž na čistou vodu, dvoulůžkovou rozkládací postel, vinylovou podlahu, stolek a baterii s kapacitou 100 Ah.

Volitelně si však přívěs velikosti S můžete vylepšit nezávislým zavěšením, čímž vám stoupne celková hmotnost až na 1 350 kg. Dále se nabízí vnější osvětlení, přípojka do městského vodovodu, nádrž na špinavou vodu (23 l), solární panel, nezávislé topení 2 kW, ohřev vody, venkovní sprcha nebo si přípojné vozidlo můžete nechat nalakovat barvou dle svého gusta.

Nejzajímavějším příplatkem je ovšem možnost zástavby malé koupelny, kde najdete sprchu, umyvadlo, ale i toaletu. V rámci středněmalých přípojných obytňáků toto není zase tak běžné.

Bydlík pro rodinu

Spíše rodinně orientovaný je poté čtyřmístný model Keta M (délka vč. oje 4 m), který se pyšní torzní nápravou a celkovou hmotností 1 350 kg, má 16palcové disky, tepelnou i zvukovou izolaci, čtyři podpůrné nohy Alko, střešní okno, dvouplotýnkový vařič, 70litrovou nádrž na čistou vodu, kazetové chemické WC, rozkládací stolek, lednici, gelovou baterii 190 Ah a čtyři místa pro nocleh.

Foto: Svoboda Car & Vans

Obytný přívěs Keta M je otypován na celkovou hmotnost 1 350 kg.

V rámci příplatků objevíte například vnější osvětlení, přípojku na městskou vodu, zvětšenou nádrž na čistou vodu (110 l), odpadní nádrž (23 l), solární panel, nezávislé topení, klimatizaci, ohřev vody, markýzu, venkovní sprchu, zadní kameru, stropní koš, popřípadě opět výběr vlastní barvy karavanu.

Oba modely je možné si prohlédnout v showroomu výrobce v Mochově kousek od Prahy, přičemž základní cena prostorné Kety S činí 514 250 Kč s DPH, zatímco větší Keta M stojí od 849 879 Kč s DPH. Název Keta je mimochodem odvozen od jmen všech čtyř majitelů společnosti.

Načítám