Hlavní obsah

Další nové otázky z autoškoly: Jak je to s hmotnostmi a přípojnými vozidly

Foto: Aleksandar Malivuk / Shutterstock.com

Závěrečná teoretická zkouška v autoškolách prochází důležitou modernizací, díky níž se testový soubor rozšiřuje o nové otázky. Ty se věnují zejména řidičským průkazům na autobus, nákladní automobil a přípojná vozidla. Nejnovější pátá sada tak aktivně řeší maximální povolené hmotnosti nebo povinnosti či zákazy vůči řidičům nákladních vozidel. Zvládnete nové otázky?

Článek

Připravujete se na závěrečnou zkoušku v autoškole? Seznamte se s nejnovějšími otázkami v našem kvízu:

1. Smí řidič traktoru přepravovat v kabině děti?
Foto: Asociace autoškol ČR
2. Smí se s nákladním automobilem s okamžitou hmotností 12 000 kg vléci na tyči nákladní automobil, který má poruchu na brzdovém systému a má okamžitou hmotností 15 000 kg?
3. Smí řidič s řidičským oprávněním skupiny B řídit soupravu vozidel, kdy osobní automobil má provozní hmotnost 1 500 kg a největší povolenou hmotnost 2 050 kg a přípojné vozidlo má provozní hmotnost 900 kg a největší povolenou hmotnost 1 650 kg?
Foto: Asociace autoškol ČR
4. Může řidič s řidičským oprávněním skupiny B s harmonizovaným kódem 96 řídit soupravu vozidel, kdy osobní automobil má okamžitou hmotnost 2 500 kg a největší povolenou hmotnost 3 050 kg a přípojné vozidlo má okamžitou hmotnost 900 kg a největší povolenou hmotnost 1 650 kg?
Foto: Asociace autoškol ČR
5. Smí řidič nákladního vozidla při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem vysílačku?
Foto: Asociace autoškol ČR
6. Jakého řidičského oprávnění musí být řidič držitelem při řízení soupravy osobního automobilu s přípojným vozidlem, když největší povolená hmotnost osobního automobilu je 2 500 kg a největší povolená hmotnost přívěsu je 1 800 kg?
Foto: Asociace autoškol ČR
7. Může řidič s řidičským oprávněním skupiny D řídit autobus s přívěsem na přepravu jízdních kol, který má největší povolenou hmotnost 900 kg?
Foto: Asociace autoškol ČR
8. Pro řízení soupravy traktoru s přípojným vozidlem je potřeba řidičské oprávnění:
9. Smí do takto označeného místa (na most) vjet autobus o okamžité hmotnosti 10 500 kg, nejvyšší povolené hmotnosti 18 000 kg, šířce 2,5 m a délce 12 m?
Foto: Asociace autoškol ČR
10. Smí do takto označeného úseku (na most), vjet řidič osobního automobilu délky 5 m s obytným přívěsem délky 6 m?
Foto: Asociace autoškol ČR
11. Řidič soupravy nákladního automobilu o nejvyšší povolené hmotnosti vozidla 15 000 kg, okamžité hmotnosti 8 000 kg a přívěsu o nejvyšší povolené hmotnosti 7 500 kg a okamžité hmotnosti 4 000 kg:
Foto: Asociace autoškol ČR
12. Řidič nákladního automobilu z výhledu s nejvyšší povolenou hmotností 3 300 kg s přípojným vozidlem s nejvyšší povolenou hmotností 2 000 kg:
Foto: Asociace autoškol ČR

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kvízy na webu Garáž.cz

Zkuste si i naše další kvízy plné rozličných témat na Garáž.cz. Neotálejte a prověřte si své motoristické znalosti. S výsledky se můžete pochlubit v diskuzi pod článkem či na vašich sociálních sítích.

Reklama

Načítám