Hlavní obsah

Jeden z největších prodejců paliv v Česku zařadí nový typ benzinu na začátku roku. Řekl, jak se vyšší obsah biosložky E10 promítne do ceny

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní společnost Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, začne od začátku příštího roku nabízet automobilový benzin v kvalitě E10. Typem s vyšším obsahem biosložky nahradí veškeré palivo prodávané na všech pumpách EuroOil i ve svém velkoobchodu. Palivo je vhodné pro všechna benzinová auta vyrobená po roce 2005.

Článek

Ceny paliv by se v souvislosti s přechodem na nový typ měnit neměly, informovala společnost Čepro. Na nový typ paliva od ledna přejde ve výrobě také skupina Orlen Unipetrol, která provozuje síť čerpacích stanic Orlen Benzina.

Změna podle Čepra souvisí s přechodem klíčových dodavatelů na výrobu benzinu v kvalitě E10. „Rafinerie, napojené na produktovodní systém společnosti Čepro, plošně přechází na výrobu automobilového benzinu E10. Tato změna se přirozeně v čase projeví ve skladbě skladovaných a vydávaných automobilových benzinů,“ řekl generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Přechod na nový produkt, který by měl být ekologičtější, bude na čerpacích stanicích EuroOil trvat několik dní, v komplexním skladovacím systému pak zabere několik měsíců podle toho, jak se podaří postupně obměnit stávající skladové zásoby. „Přechod na E10 nemá jakýkoli vliv na vysokou kvalitu námi prodávaných pohonných hmot. Stejně tak jsme připraveni dostát všem našim závazkům vůči odběratelům nebo Správy státních hmotných rezerv,“ uvedl Duspěva.

Palivo E10 je podle Čepra vhodné pro všechna vozidla s benzinovým pohonem vyrobená po roce 2005. „Řidiči se nemusí bát, nejsou ani nutné jakékoli změny na motoru či technologii vozidla. Označení aktuálně prodávaného paliva najdou na tankovacích stojanech, jak stanovuje zákon,“ řekl Duspěva. Pro zákazníky, kteří nechtějí odebírat benzin v kvalitě E10, zachová EuroOil v distribuci i vysokooktanový benzin BA 98 Super Plus v kvalitě E5. Některá starší auta ovšem pro tento typ benzinu zřejmě budou potřebovat servisní úpravy.

Přechod na nový typ v minulém týdnu oznámila také skupina Orlen Unipetrol. „Pro naše rafinerie nejde o významnou technologickou změnu, protože benzin v této kvalitě již řadu let dodáváme do Německa, Maďarska či na Slovensko,“ uvedl generální ředitel skupiny Tomasz Wiatrak. Dosud síť Orlen Benzina nabízela v Česku benzin typu E10 ve vysooktanové variantě. Od příštího roku tak převede na tento typ i své základní benzinové palivo.

Automobilový benzin v kvalitě E10 podle petrolejářů snižuje emise skleníkových plynů, protože obsahuje až deset procent obnovitelného paliva vyráběného z hmoty či odpadu organického původu. V současné době je na trhu v některých zemích jako Německo, Slovensko, Maďarsko, Francie, Británie, Belgie, Bulharsko, Rakousko. V České republice je zaveden u některých běžně prodávaných benzinů kategorie Super plus (nad 98 oktanů).

Společnost Čepro se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a provozuje v Česku sít čerpacích stanic EuroOil, která má podle internetových stránek firmy 200 stanic, což ji řadí na třetí místo v počtu čerpacích stanic v Česku a na čtvrté místo podle objemu prodeje pohonných hmot. Vlastní ji stát, jediným akcionářem je Ministerstvo financí. Aktuálně Čepro kupuje konkurenční síť Robin Oil, která má přes 70 stanic.

Související témata:
Načítám