Hlavní obsah

Hollywoodská hvězda na Le Mans: Mrkněte se na film, jak Michael Fassbender dobýval slavný vytrvalostní závod

Foto: Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku byl dětský sen o účasti v legendární čtyřiadvacetihodinovce a cesta plná turbulentních okamžiků. Nakonec si jej Michael Fassbender splnil a Porsche z celého příběhu utvořilo fantastický snímek.

Článek

Hvězdu hollywoodských trháků Michaela Fassbendera můžeme znát z filmů jako 300: Bitva u Thermopyl, Hlad, Stud, Hanební parchanti či několika dílů kultovních X-Menů. O herci s německo-irskými kořeny se ale také dobře ví, že je totálně zblázněný do světa motorsportu. To ostatně podtrhuje i nový 90minutový dokument Road to Le Mans.

Fassbender snil o závodění od dětství. V roce 2018 mu v cestě za vytouženou účastí v Le Mans pomáhá americký herec Patrick Dempsey, který mu dohodí potřebné kontakty u Porsche – sám s týmem ve čtyřiadvacetihodinovce třikrát startoval – a věci se dávají do pohybu.

Za podpory stuttgartské automobilky se Fassbender učí, kterak zacházet s profesionálním závodním náčiním v rámci sérií Porsche Racing Experience, Porsche Sports Cup a nakonec evropské soutěži ELMS. Němci jako by tušili, jak působivý tento příběh bude, a tak filmují jeho cestu krůček po krůčku. Na YouTube značky Porsche si ostatně můžete pustit třiatřicet epizod dřívější série Road to Le Mans, které dohromady posbíraly 100 milionů zhlédnutí.

Foto: Porsche

Toto není precizní herecký výkon v dalším hollywoodském trháku, ale skutečné soustředění během slavné čtyřiadvacetihodinovky.

První účast v jednom z nejslavnějších závodů světa přichází roku 2022, kdy usedá za volant Porsche 911 RSR týmu Proton Competition. Přichází však rychlé vystřízlivění, když se v chaosu zaplétá do několika závodních incidentů a do cíle sice dorazí, avšak s obrovskou ztrátou na zbytek světa. Konec velkolepého příběhu? Kdepak.

Fassbender se nevzdává a v Le Mans chce o rok později startovat znovu. Aby ne, když čtyřiadvacetihodinovka zrovna s velkou pompou oslavuje stoleté výročí. Od počátku je patrné meziroční zlepšení, herec v závodní kombinéze s 515koňovým Porsche na skoro čtrnáctikilometrové trase poprvé zdolává jeden okruh pod čtyři minuty, což je v kategorii GT kritické měřítko. No a pak…

Ale ne, nebudeme předbíhat. Mrkněte se sami na skvěle zpracovaný dokument Michael Fassender: Road to Le Mans. V pohodlí domova si jej pustíte zcela zdarma, Porsche ho 17. listopadu publikovalo veřejně na svém youtubovém kanálu. A nezapomeňte nám dát vědět, jak vás dokument zaujal!

Reklama

Načítám