Hlavní obsah

Ford oslavil 30 let na českém trhu. Na výjimečné místo přivezl novinku, na kterou budeme ještě rok čekat

Foto: Ford

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak schválně, kolik byste řekli, že Ford za 30 let prodal v Česku aut? Nebo – v jakých letech se stal dovozcem číslo 1 pětkrát za sebou? A ještě jedna kontrolní otázka: Kolik titulů Auto roku v České republice si připsal Ford Focus?

Článek

Abyste mohli o svých tipech ještě chvilku přemýšlet, začneme tím výjimečným místem a novinkou, která se k českým zákazníkům dostane až v létě příštího roku. Tedy – české zastoupení Fordu nás pozvalo do Petschkeho vily, ta už od roku 1945 funguje jako rezidence velvyslance Spojených států amerických. Jeho excelence Bijan Sabet celý večer zahájil, a pokud jde o služební byt… vila Otto Petschka je bez přehánění naprosto výjimečné místo. Je až neuvěřitelné, jak může uprostřed rušné Prahy 6 existovat tak klidná a od okolí totálně odstřižená lokalita s menším parkem, který připomíná zámeckou zahradu. Docela hezké bydlení.

A právě uprostřed parku stála ona zmíněná novinka. Asi nemusíte mít v malíku časový harmonogram připravovaných novinek modrého oválu, aby vás trklo, že českou předpremiéru si v Petschkeho vile odbyl elektrický Explorer. „Jsme rádi, že jsme mohli oslavu třiceti let působení v České republice okořenit předpremiérou tak významného nového modelu,“ řekla Andrea Laky, generální ředitelka Ford Motor Company pro Českou republiku a Maďarsko. Všichni ostatní si pak nový Explorer můžou prohlédnout na listopadovém e-Salonu.

Už máte tipy?

Snad máme hotovo, jdeme na tipy! Takže – za třicet let prodalo české zastoupení značky Ford v Česku více než 360 000 vozů. Uhodli jste? Nyní druhá otázka. Pětkrát za sebou se stal Ford dovozcem číslo 1 v letech 2007-2011. A konečně k Focusu – ford nižší střední třídy získal titul Auto roku v České republice v každé ze svých čtyř generací! A ještě jedno doplnění, na které jsou u českého Fordu obzvlášť pyšní – za těch třicet let je modrý ovál vůbec nejúspěšnějším prodejcem lehkých užitkových vozidel.

„Urazili jsme dlouhou cestu a těší nás, že dnes je značka Ford vnímána českou laickou i odbornou veřejností tak pozitivně,“ řekl Libor Beneš, Country Manager pro Českou republiku. „Do čtvrté dekády vstupujeme s velice silným a rozmanitým produktovým portfoliem, které pokrývá mnoho karoserií a typů pohonu od mild-hybridu ve stylovém kompaktním SUV Puma přes hybridní a plug-in hybridní motorizace například ve Fordu Kuga až po čistě elektrické modely Mustang Mach-E či užitkový E-Transit. Zároveň se nezříkáme našeho amerického dědictví, a tak v naší nabídce zákazníci nadále najdou klasické americké legendy Mustang a Bronco nebo speciality jako Ranger Raptor, pick-up zkonstruovaný ke sportovní jízdě mimo zpevněné komunikace. A k tomu samozřejmě skvělá paleta užitkových modelů se širokým rozsahem karosářských variant, nosností a pohonů včetně elektrifikovaných,“ doplnil Beneš.

Já tedy nejvíc času strávil u vystaveného Bronca, ale ani Explorer nevypadá vůbec špatně. Mohlo by to být skutečně praktické a pohledné elektrické SUV, uvidíme, jak dopadne nacenění novinky. To bude pro úspěch na českém trhu určitě rozhodující.

Že se ale u nás Fordu dlouhodobě daří, dokazuje i rozložení českého vozového parku. Ford je s celkovým počtem 427 257 registrovaných vozů třetí nejpočetnější značkou. Před ním je už jen Volkswagen a pochopitelně Škoda.

Nebudou to lehké roky, ale zkusme doufat, že se Fordu u nás bude dařit i nadále. A pojďme si zadiskutovat, který ford je pro vás za těch třicet let ten nejlepší. Vykopávám – za mě jednoznačně Ford Focus první generace. Těším se na vaše oblíbence!

Reklama

Načítám