Hlavní obsah

Dovoz ojetých osobních aut do ČR za leden a únor meziročně klesl o 4,2 procenta

Foto: Aures Holding

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovoz ojetých osobních aut do Česka za leden a únor meziročně klesl o 4,2 procenta na 23 375 vozů. Jejich průměrné stáří se proti loňsku snížilo o 1,2 roku na 10,3 roku. Podíl vozidel starších deseti let klesl o téměř tři procentní body na 48,5 procenta. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Článek

Nejvíce dováženou značkou byla podle něj nadále domácí Škoda s 5 795 vozy, následuje Volkswagen s 4 789 ojetinami a třetí byl s odstupem Ford s 1 551 dovezenými auty. Následují BMW, Audi a Mercedes-Benz. Češi si za první dva měsíce dovezli také 12 ojetých ferrari, 11 lamborghini, dva rolls-royce nebo jeden McLaren.

„Přestože se prodeje ojetých vozů na tuzemském trhu postupně zvyšují, zatím se to v růstu počtu dovážených ojetin nepromítlo. Je to logický důsledek klesajícího kurzu koruny vůči euru, který od začátku roku dosáhl nejvyšší úrovně právě během února,“ uvedla generální ředitelka a předsedkyně představenstva Aures Holdings Karolína Topolová.

Individuální import ojetin se tak podle ní nyní nevyplatí. „Zároveň se tak, doufejme, zpomalí další zvyšování stáří tuzemského autoparku, na kterém se nejvíce podílejí právě ojetiny z dovozu,“ dodala. Pod skupinu patří autobazary AAA Auto, Mototechna a Driverama.

Prodej nových osobních aut za dva měsíce letošního roku meziročně vzrostl o 13,9 procenta na 38 689 vozů. Byl tak přibližně na hodnotách trhu před pandemií covidu-19.

Reklama

Související témata:
Načítám