Hlavní obsah

Další limitka Rolls-Royce pro 25 vyvolených: V palubních hodinách má diamant a stropní osvětlení vyvíjeli rok

Foto: Rolls-Royce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Rolls-Royce představila exkluzivní edici modelu Ghost, která zaujme nejen specifickými detaily, ale už i jménem. Je totiž neobvyklé dlouhé, celé označení zní „Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection“.

Článek

Pohyby vesmírných těles jsou komplikované, ale skvěle sehrané. A jednou za čas se Měsíc při svém oběhu kolem Země dostane přesně do pozice, kdy částečně, nebo dokonce zcela zakryje Slunce. Dochází k tomu zhruba dvakrát až pětkrát ročně a je to pozorovatelné pouze z některých částí zeměkoule a jen po dobu od pár desítek sekund po několik málo minut. Tomuto fenoménu se říká zatmění Slunce…

A právě jemu je věnována nejnovější speciální edice modelu Ghost. Že Rolls-Royce novinku odhalil zrovna nyní, samozřejmě není náhoda. V sobotu 14. října totiž nastane zatmění Slunce, viditelné však bude pouze v Severní a Jižní Americe, od USA po Brazílii.

Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection se chlubí specifickým lakem karoserie Lyrical Copper s měděným pigmentem, který když „zachytí světlo“ vytváří efekt iridescence, tedy pestře duhové barvy s metalickými odlesky. Hlavní lakování doplňují oranžové akcenty - ty mají připomínat barvu Slunce schovávajícího se za Měsíc.

Detaily v oranžovém odstínu Mandardin najdeme také v interiéru, zajímavější jsou ale jiné prvky. Majitelé se například mohou těšit z přítomnosti stropního osvětlení se speciální animací inspirovanou opět zatměním Slunce. Zajímavé je, že animace trvá přesně 7 minut a 31 sekund, stejně dlouho jako nejdelší možné úplné zatmění Slunce. Rolls-Royce tvrdí, že jen stropní osvětlení si vyžádalo rok vývoje.

Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection.Video: Rolls-Royce

Dalším specifickým detailem je osvětlený panel palubní desky, který zdobí 1 846 laserem vyleptaných hvězd. Hvězdy měl na starost jediný designér, jemuž práce zabraly více než 100 hodin.

A opomenout nesmíme zakázkové hodiny - obsahují briliantový půlkarátový diamant a jejich vzhled má připomínat světelný jev doprovázející zatmění Slunce. Zajímavě vypadají také dvoubarevná sedadla s perforovaným vzorem.

Protože limitka vychází z modelu Black Badge, stará se o pohon dvěma turbodmychadly přeplňovaný dvanáctiválec o objemu 6,75 litru, který poskytuje maximální výkon 441 kW (600 k). Doplňuje ho osmistupňová automatická převodovka, nechybí pohon všech kol.

Rolls-Royce tedy chystá jen 25 exemplářů verze Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection. Cenu bohužel neznáme, rozhodně ale bude vysoká. Přesto britská značka hlásí, že celá série 25 kusů už je vyprodána.

Reklama

Související témata:
Zatmění Slunce
Načítám